Nowy numer „PG” 9/2022
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
4 PRAWO
Adriana Lotolc
O leasingu słów kilka
6 PATRONATY
Tydzień Kuchni Polskiej
Biało-czerwone menu w Twojej Restauracji
7 TARGI
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Witaminowy twist
Przetwory warzywne w gastronomii
15 Z ŻYCIA SITSpoż.
Nowe ambitne cele w działaniach SITSpoż.
Rozmowa z Markiem Marcem, Prezesem Zarządu Głównego
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Proekologiczne trendy gastronomiczne
26 HOTELE
Innowacyjna kuchnia wegańska
Rozmowa z Inderjitem Manotą, Szefem Kuchni Warsaw Marriott Hotel
30 ZAPROSILI NAS
XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle
Drodzy Czytelnicy!
Jesień idzie, nie ma na to rady…
Wrzesień to nieuchronny powrót z „trybu wakacyjnego” na codzienny. Po letnim odpoczynku i oderwaniu się od rzeczywistości trzeba stawić na nowo czoła problemom takim jak inflacja, rosnące koszty działalności, brak pracowników… Ale choć jest ciężko, nie załamujmy rąk i postarajmy się zobaczyć przysłowiowe światełko w tunelu. Jak zwykle o tej porze roku czeka nas sporo ważnych i ciekawych wydarzeń dedykowanych branży HoReCA, podczas których można nawiązać wiele intratnych relacji biznesowych.
26 września ruszają targi POLAGRA i długo wyczekiwany finał Kulinarnego Pucharu Polski. Niecałe 2 tygodnie później (6-8.10) odbędą się targi BioExpo Warsaw i Kongres Szefów Kuchni (12.10). Z kolei w listopadzie w swoje gościnne progi zapraszają targi HoReCa w Krakowie (16-18.11). Mamy nadzieję, że podczas tych eventów będziemy mieli okazję spotkać się z Państwem i porozmawiać na różne tematy. Przy okazji przypominamy, że jeśli ktoś z Państwa poszukuje nowości dla HoReCa i aktualności branżowych, nieustannie zapraszamy na naszą zmodernizowaną stronę www.przeglad-gastronomiczny.pl.
W obecnej sytuacji kryzysowej restauratorom coraz trudniej jest uzyskać kredyt. Jednym z pomysłów na wyjście z tej sytuacji może być leasing. Comiesięczne raty mniej rujnują ograniczony budżet. Leasing nie dotyczy tylko samochodów, chociaż takie jest pierwsze i najczęstsze skojarzenie. Leasing sprzętu w gastronomii może obejmować zarówno wyposażenie kuchni w postaci mebli i potrzebnych urządzeń, magazynu, chłodni, jak i nawet sztućce – pisze w artykule „O leasingu słów kilka” Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa. Autorka wyjaśnia podstawowe zasady leasingu. Polecamy tę przydatną lekturę.
O tym, że gastronomia wywiera znaczący wpływ na środowisko i społeczeństwo wie chyba każdy. Klienci restauracji stają się coraz bardziej świadomymi konsumentami i coraz częściej dbają o ekologię, wybierając produkty przyjazne dla środowiska i nie generujące szkodliwych odpadów. Ponadto podczas pandemii wiele osób zaczęło poszukiwać prozdrowotnej oferty w menu. Te i podobne zjawiska analizuje Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym „Proekologiczne trendy gastronomiczne”. Autorka prezentuje ciekawe wyniki badań oraz podpowiada jak można w praktyce zrealizować najnowsze, pro-ekologiczne trendy w restauracji. Szczegółów nie zdradzamy, tylko koniecznie polecamy lekturę!
Tematem na czasie, czyli przetworami warzywnymi zajęła się Dorota Czerwińska w artykule naukowym „Witaminowy twist”. Autorka przypomniała najnowsze zalecenia dot. spożywania warzyw (zawarte w „Talerzu Zdrowego Żywienia”) i opisała najpopularniejsze metody przetwarzania warzyw, a także podała przykłady ich zastosowania kulinarnego.
W tym numerze gorąco zachęcamy Państwa do zapoznania się z artykułem „Hotelarz w podróży (cz. I)” Arletty Kowalik, specjalisty od zarządzania i marketingu w hotelarstwie. To materiał zapowiadający cały cykl.
W tym artykule Autorka porównała pracę różnych działów szwajcarskich i polskich hoteli. Kto wypadł korzystniej? Na to pytanie znajdziemy odpowiedź na s. 28-29.
Zapraszamy również do lektury relacji z wydarzeń, które nasza Redakcja objęła patronatem medialnym (XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle, VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych, cykl imprez „Sztukówka zaprasza!”). W tym numerze zapowiadamy również nowe, ciekawe wydarzenia branżowe, które czekają nas w przyszłym roku (s. 19) .
Miłej lektury i do zobaczenia na targach!
Redakcja