Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 9/2023

Nowy numer „PG”9/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

3 WYDARZENIA

The Best Chef Awards w Meksyku

 

4 PRAWO

Adriana Lotolc

System kaucyjny w branży HoReCa

 

9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

KOMAT świętuje jubileusz!

 

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Sezon na grzyby

 

14 Z BRANŻY

Sezonowe długi przez cały rok

 

18 KONKURSY

Święto młodych specjalistów

Podsumowanie EuroSkills Gdańsk 2023

 

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Polska kuchnia regionalna – kuchnia śląska

 

24 KAWIARNIE

Trendy kawiarniane w Polsce

 

26 HOTELE

Arletta Kowalik

Jak wybrać nazwę dla hotelu?

 

28 COCKTAIL BAR

Witosław Stępień

40 lat nowoczesnych win z Izraela

Drodzy Czytelnicy!

Zapowiedzi dużych podwyżek płacy minimalnej od przyszłego roku zmartwiły wszystkich przedsiębiorców, zwłaszcza tych z branży HoReCa, w której wiele osób otrzymuje najniższe wynagrodzenie. Czy ten biznes będzie w ogóle opłacalny? Wszyscy stawiają sobie to pytanie. O bardzo złej kondycji branży, która nie podniosła się jeszcze po pandemii świadczą najnowsze dane z Krajowego Rejestru Długów („Sezonowe długi przez cały rok” na s. 14-15). Zaległości restauracji, kawiarni, barów, firm cateringowych i innych punktów gastronomicznych sięgają już 313,4 mln zł. Jak podwyżka płac przełoży się na działalność w przyszłym roku? Czy wobec braku opłacalności wiele lokali zostanie zamkniętych? Nie wiemy jeszcze. Są to poważne problemy, którym branża gastronomiczna musi stawić czoła w najbliższym czasie. Życie jednak nie znosi próżni i idzie swoim trybem, a jesień to intensywny czas dla branży HoReCa.

Za chwilę targi POLAGRA (27-29.09) wraz z finałem 21. Kulinarnego Pucharu Polski. Półtora tygodnia później (5-7.10) odbędą się targi BioExpo Warsaw, a pod koniec października Kongres Szefów Kuchni (24.10). Z kolei Targi HoReCa zapraszają do Krakowa w listopadzie (8-10.11) – tym razem będzie to jubileuszowa, 30. edycja. Mamy nadzieję, że podczas tych wydarzeń będziemy mieli okazję spotkać się z Państwem i porozmawiać na aktualne tematy związane z branżą. Aby być na czasie, zachęcamy do odwiedzenia naszej strony www.przeglad-gastronomiczny.pl, na której regularnie publikujemy ciekawe artykuły i newsy branżowe.

         Co znajdziemy w tym numerze? Temat na „czasie”: w artykule naukowym „Sezon na grzyby” Dorota Czerwińska wprowadza nas w smaczny świat koźlarzy, prawdziwków, kurek, jak też pieczarek i boczniaków. Te ostatnie stały się b. modne i dania z nimi spotkamy w menu wielu restauracji. Autorka przedstawiła wartość odżywczą, rodzaje przetworów z grzybów i ich kulinarne wykorzystanie.

Kontynuujemy też cykl artykułów naukowych Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Polska kuchnia regionalna”. W poprzednim numerze Autorka zaprezentowała główne regiony kulinarne w naszym kraju, a teraz wyruszamy w smakowitą podróż po Polsce. Na początku omówiona została kuchnia śląska. W dobie mody na regionalizm i lokalne smaki polecamy tę bardzo edukacyjną lekturę!

Jak wybrać nazwę dla obiektu hotelowego zastanawia się Arletta Kowalik, specjalista od marketingu i zarządzania w hotelarstwie. W artykule w dziale hotele na s. 26-27 prezentuje różne pomysły i koncepcje. Nazwa musi spełnić wiele czynników, informować, ale i przyciągać uwagę potencjalnego gościa.

W dziale prawnym tym razem uzyskamy wiele pożytecznych informacji dot. projektowanego w Polsce systemu kaucyjnego. Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, w artykule na s. 4-5 w jasny i przejrzysty sposób tłumaczy ideę tego systemu. Warto zdobyć przydatną wiedzę, tym bardziej, że kwestia dotyczy również przedsiębiorców z rynku HoReCa.

 Z kolei w Cocktail barze zapraszamy do zapoznania się z relacjami z imprez, nad którymi „PG” objął patronat medialny – XVII Międzynarodowymi Dniami Wina w Jaśle oraz cyklem „Sztukówka zaprasza”. W tym samym dziale polecamy bardzo interesujący artykuł Witosława Stępnia „40 lat nowoczesnych win z Izraela”, opisujący historię i działalność jedną z najbardziej utytułowanych winiarni w tym kraju, Golan Heights Winery.

Miłej lektury i do zobaczenia na jesiennych imprezach!

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron