Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Już wkrótce Polskie Forum Żywności Ekologicznej 5-7.10.2023

Z badania EKOBarometr, zrealizowanego w czerwcu 2023, wynika, że ekologia staje się coraz bardziej istotna w publicznym dyskursie. Z badania dowiadujemy się, że zmalał udział Eko Krytyków (jest ich zaledwie 10%). Eko Krytycy wątpią, aby obecny stan środowiska stanowił realny problem, uważając, że jest to sztucznie rozdmuchany temat. Ich najniższy odsetek w historii pomiarów może oznaczać zmniejszenie poziomu sceptycyzmu wobec ekologii i większą otwartość na proekologiczne działania.

Te optymistyczne dane są szczególnie ważne w dobie kryzysu klimatycznegopokazują, że Polki i Polacy interesują się ekologią. Jednak istotne jest, aby wiedzę czerpali z rzetelnych źródeł, takich jak organizowane przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej Polskie Forum Żywności Ekologicznej, które odbędzie się 5-7 października 2023 roku.

Badanie EKOBarometr, w którym partnerem była Polska Izba Żywności Ekologicznej, nie jest jednak do końca optymistyczne. Na uwagę zasługuje alarmujący wzrost liczby Eko Zagubionych, którzy aktualnie stanowią najliczniejszy segment w polskim społeczeństwie (32%). Eko Zagubieni to osoby, które nie wykazują negatywnego podejścia do ekologii, lecz w większości przejawiają bierność w swoich działaniach i postawach. Wzrost grupy Eko Zagubionych, podkreśla konieczność kontynuacji edukacji ekologicznej.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej 5-7 października

Wychodząc naprzeciw temu problemowi oraz wielu innym, Polska Izba Żywności Ekologicznej organizuje Polskie Forum Żywności Ekologicznej. Celem Forum jest poszerzenie wiedzy na temat systemu produkcji żywności ekologicznej w UE oraz podniesienie świadomości istnienia znaku Euroliścia.

Tegoroczne Forum Żywności Ekologicznej będzie podzielone na cztery obszary tematyczne: Tworzymy rynek eko, Trendy eko, Walory żywności ekologicznej oraz Zrównoważony rozwój. Forum potrwa trzy dni, podczas których blisko czterdziestu ekspertów podzieli się swoją wiedzą. Polskie Forum Żywności Ekologicznej jest jedyną taką okazją w Polsce do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi, spotkania decydentów z branży bio oraz zapoznania się z najnowszymi trendami ekologicznymi.

Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE) jest partnerem strategicznym Targów BIOEXPO w Ptak Warsaw Expo, podczas których odbędzie się Forum Żywności Ekologicznej. Na stoisku PIŻE odbywać się będą pokazy kulinarne prowadzone przez Sylwię Majcher – edukatorkę ekologiczną, dziennikarką, kucharką, prowadząca  warsztaty i szkolenia w duchu zero waste. Nie zabraknie również konsultacji z ekspertami na temat konwersji, opakowań bio, marketingu i promocji. Wiedzy zaczerpnąć można będzie również na temat eksportu oraz przepisów prawa.

Polska Izba Żywności Ekologicznej to organizacja sektorowa, która zrzesza rolników, producentów, przetwórców i sprzedawców branży certyfikowanej żywności ekologicznej. Jej misją jest propagowanie zrównoważonego stylu życia i szeroka edukacja społeczeństwa na temat walorów zdrowotnych produktów ekologicznych oraz sposobu uprawy, hodowli i przetwórstwa biożywności.  

Jak wziąć udział w Polskim Forum Żywności Ekologicznej?

Jak co roku Polskie Forum Żywności Ekologicznej odbędzie się podczas Targów BIOEXPO w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie 5-7 października 2023 roku. Aby wziąć udział, wystarczy zarejestrować się na targi: https://bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ oraz wypełnić formularz na stronie https://bit.ly/zgłoszeniedoForum

Ilość miejsc jest ograniczona, a udział jest bezpłatny.

PROGRAM FORUM w pdf

Polskie Forum Żywności Ekologicznej w 2023 roku odbywa się w ramach projektu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. Dofinansowane przez Unię Europejską. Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub KOWR. Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Patronat honorowy:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Agencja Inwestycji i Handlu.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Kucharze Doskonali w Instytucie Kulinarnym Transgourmet!

15 października odbyła się 15. edycja Ogólnowarszawskiego Konkursu Umiejętności Kulinarnych „Kucharz Doskonały”, skierowanego do osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz całościowymi zaburzeniami rozwoju. Tematem tegorocznej rywalizacji była

Druga edycja Trophée Mille Poland za nami!

22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach odbyła się druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophée Mille Poland. W konkursie wzięło udział 6 dwuosobowych ekip złożonych z

Kawa – superfood na jesień

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie[i]. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle,

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron