Nowy numer „PG” 11-12/2021
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
3 PRZEDSTAWIAMY
Polskie pieczywo – niezrównana jakość, smak i aromat
4 PRAWO
Adriana Lotolc
6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Prosto z pieca!
Organizacja pizzerii
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Zdrów jak ryba
Ryby słodkowodne i morskie cennym źródłem składników odżywczych
15 PRZEDSTAWIAMY
Nowości Lubiany, które upiększą świąteczny stół
Kolekcja Ankara Magiczna Noc i Stone Age Złoty Las
16 KONKURSY
Smarten PR
Zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2021
19 KONGRESY
Kongres Szefów Kuchni 2021
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina, Rafał Troć
Dobra karta menu
Jak prawidłowo skonstruować kartę menu zakładu gastronomicznego?
25 KONFERENCJE
Relacja z konferencji MADE FOR Restaurant edycja Creators
30 NAUKA
Arletta Kowalik
Pożyteczne narzędzie marketingowe
Analiza SWOT w przedsiębiorstwie hotelarskim
38 COCKTAIL BAR
Witosław Stępień
25 lat Domu Wina
Od Sovietskoje Igristoje do szampana
Drodzy Czytelnicy!
Na skutek rosnącej liczby zakażeń na początku grudnia rząd podjął decyzję o zmniejszeniu limitu osób w restauracjach, barach i hotelach najpierw do 50%, a 2 tygodnie później do max. 30% obłożenia. Zwiększenie tego limitu jest możliwe tylko dla osób zaszczepionych, zweryfikowanych przez przedsiębiorcę za pomocą certyfikatu COVID-19. Niestety, do końca nie wiadomo jak przeprowadzić tę weryfikację w praktyce. Z powodu 4 fali koronawirusa w wielu krajach Europy znów zamknięto restauracje i pozwolono tylko na sprzedaż dań na wynos. Wzrasta więc niepokój o przyszłość branży. Należy jednak mieć nadzieję, że zamówienia na święta, doświadczenia z lockdownów oraz kreatywność restauratorów pomogą przetrwać ten trudny czas dla branży HoReCa.
W tym numerze szczególnie polecamy Państwu lekturę trzech artykułów naukowych, które dostarczą fachowej wiedzy. Dorota Czerwińska w artykule „Zdrów jak ryba” omawia rolę składników odżywczych zawartych w rybach oraz ich znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Ewa Czarniecka-Skubina i Rafał Troć („Dobra karta menu”) radzą jak prawidłowo skonstruować wizytówkę lokalu gastronomicznego, aby móc zwiększyć sprzedaż. Z kolei Arletta Kowalik w artykule „Pożyteczne narzędzie marketingowe” podpowiada jak przeprowadzić analizę SWOT, tj. mocnych i słabych stron, szans i zagrożeń dla przedsiębiorstwa hotelarskiego.
Franczyza jest bardzo popularnym sposobem prowadzenia działalności gospodarczej, również w branży gastronomicznej. Dlatego na pewno warto zapoznać się z artykułem Adriany Lotolc „Plusy i minusy franczyzy”, w którym Autorka, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, obiektywnie przedstawia wady i zalety bycia franczyzobiorcą.
W tym numerze polecamy Państwa uwadze obszerną relację z finału polskiej selekcji konkursu Bocuse d’Or Poland, który odbył się 4.11 podczas targów HORECA w Krakowie. Laureatem konkursu został Jakub Kasprzak. Gratulujemy! Zapraszamy do zapoznania się również z relacjami z innych wydarzeń branżowych – konferencją MADE FOR Restaurant edycja Creators, Kongresu Szefów Kuchni, targów HORECA w Krakowie.
Tradycyjnie w grudniu zachęcamy do zamówienia prenumeraty „PG” na kolejny rok. W tym celu można po raz pierwszy skorzystać również z formularza na naszej stronie www.przeglad-gastronomiczny.pl. Przy okazji zapraszamy do częstych odwiedzin naszego serwisu.
Na koniec składamy Państwu najlepsze życzenia zdrowych, spokojnych i miłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku.
Przyjemnej lektury!
Redakcja