Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
6/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

4 PRAWO
Adriana Lotolc
Organizacja imprez w czasie epidemii

6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Powrót do wnętrz
Zasady higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego w gastronomii

15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Instytut Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Badania PROM – rozwiązania ograniczające marnowanie żywności w gastronomii

16 TARGI

POLAGRA 2021

19 KONKURSY
Nasi kandydaci
Piąta edycja The Best Chef Awards powered by PERLAGE

23 WYWIADY
Barbara Romańczuk
Gastronomia znów wita gości
Rozmowa z Klaudią Świerczyńską, menager restauracji Morski Zając w Kuźnicy

28 HOTELE
Arletta Kowalik
Człowiek do zadań specjalnych
Kim jest konsjerż?

31 COCKTAIL BAR
Zmagania z sherry
Maciej Mazur w konkursie Tio Pepe 1on1

Drodzy Czytelnicy!

Jak Polska długa i szeroka, 28 maja goście ruszyli do restauracji i innych lokali gastronomicznych. Jako że nadal istnieją ograniczenia co do ilości gości i stolików, w niektórych miejscach trudno o rezerwacje. Miły to widok, gdy wieczorem ulice miast zamieniają się w ogródki restauracyjne tętniące życiem.

W ostatnich dniach, wobec małego przyrostu zakażeń, rząd ogłosił dalsze luzowanie obostrzeń na czas wakacji. 13.06 otwarto strefy gastronomiczne w kinach, teatrach oraz innych instytucjach kultury i rozrywki. Najważniejsze, że od 26.06 w lokalach gastronomicznych oraz w hotelach będzie mogło przebywać maksymalnie 75% gości. W imprezach i spotkaniach może brać już udział 150 osób, przy czym do tego limitu nie wlicza się osób w pełni zaszczepionych. Ten optymistyczny harmonogram może być jednak korygowany w zależności od aktualnych danych epidemicznych.

W następstwie poluzowania obostrzeń Polacy masowo ruszyli do organizacji przekładanych od zeszłego roku wesel i innych imprez okolicznościowych. Jak podają media, urzędy stanu cywilnego przeżywają oblężenie, a pierwsze wolne terminy na ślub to początek przyszłego roku. To dobra wiadomość dla branży gastronomicznej, która będzie mogła wreszcie nadrobić straty po prawie półrocznym zamknięciu. Jednakże z powodu epidemii organizacja wesela nie jest teraz sprawą łatwą, bowiem pojawia się wiele niewiadomych. Kto i w jakiej formie ma zbierać dane od gości potwierdzające fakt zaszczepienia? Czy to nie narusza RODO? Kiedy goście mogą ubiegać się o zwrot zaliczki? Na te pytania można znaleźć odpowiedź w artykule Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa, pt. „Organizacja imprez w czasie epidemii”. Mamy nadzieję, że lektura artykułu rozwiąże wszystkie niejasności, które nurtują organizatorów wesel i przyjęć okolicznościowych.

Kolejną ważną kwestią po otwarciu restauracji jest zapewnienie produkcji bezpiecznej żywności oraz bezpieczeństwa zdrowotnego gościom i pracownikom. Aktualne wytyczne dla funkcjonowania gastronomii, które zostały opracowane z Głównym Inspektorem Sanitarnym znajdują się na stronie Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. W razie wątpliwości warto tam zajrzeć. Tę tematykę szeroko przybliża artykuł Wiesławy Grzesińskiej „Powrót do wnętrz”. To lektura obowiązkowa dla każdego przedstawiciela branży gastronomicznej.

Hotele również z utęsknieniem wyczekują na powrót gości. Branża ta została  poszkodowana przez pandemię równie dotkliwie jak gastronomia. Nowy projekt Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, HotelYou, który przedstawiamy w tym wydaniu „PG”, ma przyczynić się do poprawy tej sytuacji. W dziale HOTELE zapraszamy również do lektury artykułu Arletty Kowalik „Człowiek do zadań specjalnych”, w którym opisana jest profesja konsjerża. Dowiemy się wielu ciekawostek dotyczących tego prestiżowego, ale niepopularnego w Polsce zawodu.

W czasie pandemii wzrosło zainteresowanie zdrowym stylem życia, w którym niemałą rolę odgrywa odpowiednie nawodnienie. Eksperci przypominają o spożywaniu minimum 2 litrów płynów dziennie (w upały nawet do 4 l). Jeśli wybierzemy do picia wodę mineralną, nasz organizm może przyswoić zawarte w niej i korzystne dla naszego zdrowia składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, fluor. Więcej fachowych informacji na ten temat znajdziemy w artykule naukowym Doroty Czerwińskiej pt. „Wody mineralne źródłem składników mineralnych”. Polecamy, bo letnie upały tuż, tuż!

W wakacje powrócą imprezy branżowe i konkursy kulinarne, które zapowiadamy już w tym wydaniu „PG”. Cieszmy się teraz letnią aurą i możliwością spotkań w ulubionej restauracji, kawiarni, barze… Do zobaczenia przy stoliku. Tradycyjnie życzymy też miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 28.06.2022, Sopot Nadchodzi rewolucyjna, turkusowa edycja konferencji MADE FOR Restaurant w Sopocie. Co oznacza hasło „New Generation” dla TOP Restauratorów? – Nadciąga

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron