Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
9/2021

Nowy numer „PG” 9/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.

W numerze m.in.:

3 KONGRESY

Wielkie spotkanie Szefów Kuchni

Kongres Szefów Kuchni 12 października 2021, EXPO XXI, Warszawa

4 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Transgourmet i Selgros Cash & Carry na targach EuroGastro 2021

6  TECHNIKA

Wiesława Grzesińska

Chłodnym okiem

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Wegetarianizm i weganizm w gastronomii

15 PRZEDSTAWIAMY

Nowa seria PT od Winterhalter: bezkompromisowe zmywarki kapturowe

16  PRAWO

Adriana Lotolc

Tajemnica przedsiębiorstwa

19 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Kolor ma znaczenie

Wpływ barwy na wybór i akceptację produktu przez konsumentów w gastronomii

28 HOTELE

Arletta Kowalik

Zapraszamy na brunch!

30 KONKURSY

Podkarpackie święto wina

XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

31 COCKTAIL BAR

Winny maniak

Ryby, owoce morza i wino

Znakomita rybna restauracja w Pruszkowie

Drodzy Czytelnicy!

       

Wkraczamy w jesień wypoczęci i mimo wszystko, z optymistycznym nastawieniem. Dzięki spotkaniom z Państwem przy naszym stoisku wydawniczym na targach EuroGastro otrzymaliśmy wiele pozytywnej energii. Dziękujemy za wszystkie rozmowy, komentarze i sugestie! Zapraszamy do kontaktu z Redakcją, a jeśli ktoś z Państwa poszukuje nowości dla HoReCa i aktualności branżowych, polecamy uwadze nasz zmodernizowany serwis www.przeglad-gastronomiczny.pl

Mamy nadzieję, że pomimo spodziewanej 4 fali pandemii zaplanowane na jesień imprezy jednak się odbędą – jeśli nie w wersji stacjonarnej, to przynajmniej hybrydowej. Na taką ewentualność przygotowują się organizatorzy targów POLAGRA (4-6.10.21). W tym miejscu zapraszamy na stoisko naszego Wydawnictwa SIGMA-NOT. Pragniemy też poinformować, że w trakcie tygodnia targowego wrześniowy numer „PG” będzie dostępny online na naszej stronie i na stronie targów POLAGRA. Ważnym jesiennym wydarzeniem branżowym będzie również Kongres Szefów Kuchni, zaplanowany na 12.10. Więcej na ten temat na s. 3 – „Wielkie spotkanie Szefów Kuchni”. Polecamy lekturę!     

We wrześniowym wydaniu „PG” znajdą Państwo dużo ciekawych artykułów. Nasza stała Współpracowniczka, Ewa Czarniecka-Skubina, kontynuuje zagadnienia z zakresu gastrofizyki – nowoczesnej nauki zajmującej się badaniem wpływu koloru, kształtu talerza, wystroju wnętrza na konsumenta lokalu gastronomicznego. Tematyka ta często gościła na naszych łamach. Przypomnijmy, że badania te zostały zapoczątkowane przez prof. Oxfordu Charlesa Spence’a.

            Inna nasza Autorka, Dorota Czerwińska, wpisuje się w modny ostatnio trend kuchni roślinnej artykułem „Wegetarianizm i weganizm w gastronomii”. Z lektury dowiemy się m.in. czym jest bardzo restrykcyjny witrianizm oraz frutarianizm i jakie produkty można wykorzystywać zamiast mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Nie zabraknie przykładów takich dań oraz ogólnej oceny wpływu diety roślinnej na zdrowie człowieka.

„Tajemnica przedsiębiorstwa” to intrygujący tytuł artykułu prawnego Adriany Lotolc, którego lekturę gorąco polecamy. Wiele osób uważa, że tajemnica przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej jest związana tylko z ochroną przepisów i receptur. To tylko część tego zagadnienia. Nieznajomość prawa w tej kwestii może się zemścić w najmniej oczekiwanym momencie, np. gdy nasz były pracownik zatrudni się u konkurencji. Zapraszamy więc na s. 16.

Autorka artykułów z działu „Technika”, Wiesława Grzesińska, w tym wydaniu prezentuje urządzenia chłodnicze różnego typu oraz doradza, które wybrać do swojego lokalu („Chłodnym okiem”). Z kolei specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie, Arletta Kowalik, zaprasza nas w Alpy na brunch z… agentem 007 („Zapraszamy na brunch!”)! Przy okazji przedstawia nową praktykę popularną w restauracjach hotelowych, położonych w miejscowościach turystycznych – serwowania brunchu w niedzielę.

W tym numerze dużo uwagi poświęcamy branży winiarskiej, która w te wakacje nadrabiała imprezy i konkursy zaplanowane jeszcze na poprzedni rok. Kumulacja wydarzeń nastąpiła w ostatnim tygodniu sierpnia. Zapraszamy zatem do przeczytania relacji z VIII Konkursu Polskich Win, XV Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle oraz Mistrzostw Młodych Sommelierów. Wszystkie te imprezy „PG” od lat obejmuje patronatem medialnym. Tak było i w te wakacje.

Od kilku lat w Polsce powstają masowo winnice i to nie tylko w okolicach naszego bieguna ciepła – Dolnego Śląska i Zielonej Góry. Jak się okazuje, jest ich teraz ponad 500. Nie da się ukryć, że ich powstaniu (oprócz dotacji unijnych) sprzyja również ocieplenie klimatu. Naszą Redakcję cieszy fakt, że enoturystyka w Polsce rośnie z dnia na dzień, o czym można przeczytać w artykule  („Moda na polskie wino”).

Życzymy miłej lektury!

                                                                                                                      Redakcja

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron