Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Rafał Koziorzemski zwycięzcą międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet – Chefs en Or 2023!

Wiedza, kreatywność, doskonała organizacja pracy i umiejętność optymalnego wykorzystania produktów – tymi cechami musieli wykazać się Szefowie Kuchni podczas międzynarodowego konkursu kulinarnego Chefs en Or, który odbył się 31 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Zmagania uczestników oceniało 13-osobowe jury. Tytuł „Kucharza ze złota” wywalczył reprezentant Polski – Rafał Koziorzemski!

Do rywalizacji przystąpiło siedmiu doświadczonych kucharzy z krajów, w których działa Transgourmet: Stefan Glantschnig (Austria), Jean-Yves Bournot (Francja), Raül Ruíz Ayats (Hiszpania), Florian Neumann (Niemcy), Rafał Koziorzemski (Polska), Alin Vadean (Rumunia) i Christian Oliveira (Szwajcaria). Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy z wykorzystaniem głównego składnika – kurczaka zagrodowego bio – oraz trzech obowiązkowych produktów ukrytych w black box: grzybów, brokułu i czosnku. Główna trudność wiązała się z tym, że dodatkowe składniki zostały podane do informacji na 15 godzin przed rozpoczęciem finału, a z resztek po daniu głównym uczestnicy musieli dodatkowo przyrządzić amuse bouche.

Pracy Szefów Kuchni przyglądało się 13-osobowe jury złożone z wybitnych ekspertów kulinarnych z krajów biorących udział w konkursie. Sędziowie techniczni zwracali uwagę na ubiór, czystość na stanowisku pracy i racjonalne zużycie surowców – zgodnie z tegorocznym hasłem przewodnim wydarzenia – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”). Sędziowie degustacyjni oceniali z kolei smak, wygląd i innowacyjność podania potrawy, a także sposób wyróżnienia składnika głównego.

Tegoroczną edycję Chefs en Or poprowadzili Hanna Lis – dziennikarka i prezenterka telewizyjna oraz Bartosz Peter – Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Od początku rywalizacja była bardzo wyrównana i do samego końca nie było wiadomo, kto wygra tegoroczny konkurs. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i doskonałą organizacją pracy. Podczas zmagań było widać ich doświadczenie, znajomość bardzo zaawansowanych technik, a także indywidualną tożsamość kulinarną. Cieszę się, że mimo bardzo intensywnego czasu mieliśmy okazję porozmawiać z nimi o inspiracjach, które miały wpływ na przygotowywane dania – mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Na przygotowanie obu potraw w ośmiu porcjach uczestnicy Chefs en Or 2023 mieli 3,5 godziny. Po upływie tego czasu kucharze musieli zaprezentować swoje propozycje przed wymagającymi jurorami i odpowiedzieć na ich pytania. Na tym zakończyła się część konkursowa w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, a o godz. 20:00 wydarzenie przeniosło się do Sali Kolumnowej Bellotto Hotel, gdzie odbyła się uroczysta gala wręczenia nagród.

Wyniki konkursu

Zasady konkursu były nieubłagane – mimo bardzo wysokiego poziomu zwycięzca mógł być tylko jeden. Statuetkę Chefs en Or 2023 i główną nagrodę w wysokości 10 tys. euro zdobył Rafał Koziorzemski. Reprezentant Polski zachwycił jury kurczakiem faszerowanym borowikami, z ziemniakami, mizerią w postaci lodów, sosem pieczeniowym i zielonym jabłkiem z koperkiem. Z resztek dania głównego przygotował z kolei amuse bouche w postaci glazurowanej winem Porto wątrobianki z czerwoną porzeczką i dzikim ryżem.  Zwycięzca konkursu nie krył emocji w trakcie przemówienia tuż po odbiorze głównej nagrody.

Serdecznie dziękuję wszystkim uczestnikom tegorocznej edycji Chefs en Or! Cieszę się, że mogłem reprezentować Polskę i że wygrałem ten konkurs nie tylko dla siebie, ale też dla mojej rodziny. Dziękuję sędziom degustacyjnym i technicznym za piękne oceny, bardzo cieszę się, że to właśnie moje danie wygrało!

Drugie miejsce i 7 tys. euro otrzymał Jean-Yves Bournot z Francji. Na trzecim stopniu podium uplasował się Alin Vadean. Reprezentant Rumunii poza brązową statuetką otrzymał również 5 tys. euro.

Chefs en Or to organizowany cyklicznie międzynarodowy konkurs kulinarny dla kucharzy pochodzących z krajów, w których działa Transgourmet. Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się po pandemicznej przerwie, a organizatorem wydarzenia był Transgourmet Polska. W przyszłym roku konkurs odbędzie się w Rumunii.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron