Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Rejestracja miodów na Mead Meadness Cup tylko do 31 stycznia

W dniach 23-25 lutego 2023 w warszawskim hotelu Novotel po raz kolejny odbędzie się Europejska Konferencja Miodosytników oraz największy konkurs dla miodów pitnych w Europie, Mead Madness Cup. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym obu wydarzeń.

Konferencja i konkurs Mead Madness Cup są organizowane od 2018 roku i już na dobre zapisały się w kalendarzu imprez świata miodów pitnych. Konkurs jest przeznaczony zarówno dla miodosytników domowych, jak i dla komercyjnych producentów miodu pitnego. Organizatorami tych wydarzeń są Mateusz „maTEJ” Błaszczyk, Krzysztof Jarek (Kings of Mead) oraz Tomasz Józefowicz (pitnemiody.pl).

W pierwszych dwóch dniach (tj. 23-24.02.23) około 40 sędziów z wielu państw Europy i USA pod przewodnictwem Marcina Jarosa będzie oceniać miody pitne w najróżniejszych kategoriach. Miody komercyjne i domowe będą rywalizować w osobnych konkursach. W 2022 r. do tego największego europejskiego konkursu zgłoszono 550 miodów pitnych z 30 państw świata, w tym z tak odległych zakątków naszego globu jak Australia, Nowa Zelandia, USA, Singapur, Korea Południowa, Japonia, Południowa Afryka, Peru.

W Mead Meadness Cup zwycięzcy poszczególnych kategorii w konkursach Home i Pro wezmą udział w dodatkowej rundzie, podczas której wyłonione zostaną dwa najlepsze miody konkursu, które otrzymają odpowiednio tytuł i puchar Grand Champion Home i Pro.

Konkurs wyłoni też Mistrza Polski wśród domowych miodosytników. Tytuł ten przyznawany  jest miodosytnikowi, którego miody zdobędą najwięcej medali w całym konkursie.

Ważne daty:

Rejestracja miodów do 31.01.2023
Nadsyłanie miodów do 12.02.2023.

Konkurs Mead Madness Cup jest tylko częścią większego eventu, jakim jest Europejska Konferencja Miodosytników, która odbędzie się 25.02.2023. W jej trakcie odbywa się szereg nieformalnych spotkań, degustacji miodów z całego świata oraz wiele wykładów. Zwieńczeniem całości jest uroczysta ceremonia rozdania nagród połączona z degustacją miodów pitnych.

Ogólny program Konferencji:

Konkurs Mead Madness Cup 23-24.02.2023
Kolacje degustacyjne (z możliwością przyniesienia własnych miodów)  23-24.02.2023
Konferencja Miodosytników 25.02.2023.
Uroczysta gala wręczenia nagród i kolacja degustacyjna 25.02.2023,

Więcej informacji:

https://emmconference.com/en/home/
https://meadmadnesscup.com/

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron