Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyły zgłoszenia do „Arte Culinaria Italiana”         

XVI edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” odbędzie się w Green Mountain Hotel ***** w Karpaczu, który jest również współorganizatorem tegorocznego konkursu. „Arte Culinaria Italiana” to impreza cykliczna, odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce.

W dniu 11 marca 2023 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem  Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, jak również pod patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,  Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office .

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a jego uczestnicy to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas wydarzenia spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.  

Podczas XVI edycji startujący kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron lub ravioli marki Perino, drugie danie to rostbef wołowy bez kości SNS marki Sokołów .

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się również konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem jednego autorskiego dania – makaronu  lub ravioli marki Perino z obowiązkowym użyciem do niego  polędwiczki wieprzowej od firmy Sokołów.

Serdecznie zapraszamy kucharzy do składania zgłoszeń do 17 lutego 2023 roku na mail: konkurs@giancarlo.pl, DW: szulba@tlen.pl

Organizatorzy zapraszają do współpracy i udziału w konkursie również innych sponsorów.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2023

REGULAMIN Profesjonaliści 2023

OŚWIADCZENIE Profesjonaliści 2023

DANIE GŁÓWNE – receptura 2023

MAKARON – receptura 2023

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron