Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Riesling, Pinot & Co. – degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina już po raz piętnasty organizuje degustację Riesling, Pinot & Co., w której udział weźmie 33 producentów win z niemal wszystkich niemieckich regionów winiarskich.

W tym roku szczególnie licznie reprezentowana będzie młoda generacja producentek i producentów wina. Generation Riesling to obecnie największa na świecie organizacja młodych winiarzy, zrzeszająca ponad 540 członków w wieku do 35 lat! Ale to nie koniec atrakcji – oprócz win spokojnych zaprezentowane zostaną również niemieckie sekty. W końcu Niemcy to mistrzowie świata w ich spożyciu oraz trzeci co do wielkości producent win musujących. „Germany Sparkles…”

Eksport niemieckich win i win musujących do Polski w 2024 roku ponownie wykazał się znaczną dynamiką. Polska, jako czwarty najważniejszy rynek eksportowy dla niemieckich win, odnotowała wzrost o 14%, importując 124 000 hektolitrów wina o wartości przekraczającej 28 milionów euro
(+ 7% w stosunku do 2023 roku).

Wydarzenie jest doskonałą okazją do odkrycia dominujących trendów w niemieckim winiarstwie. Rozpocznie się od dyskusji branżowej i degustacji win, którą poprowadzą Królowa Niemieckiego Wina, Charlotte Weihl oraz Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny pisma o winie „Ferment”

Zapraszamy branżę winiarską, sommelierów, właścicieli restauracji, sklepów z winami, importerów wina, dziennikarzy i bloggerów winiarskich i kulinarnych do udziału w Riesling, Pinot & Co.  

Więcej informacji: https://www.winaniemieckie.pl/niemieckie-wino-w-polsce/riesling-pinot-co

Data: 03.04.2025, godz. 11.30-17.00

Miejsce: Reduta Banku Polskiego

ul. Bielańska 10, 00-085 Warszawa

Rejestracja na https://winokat.pl/bilety/tc-events/riesling-pinot-co-2025


Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

Partnerami wydarzenia są firmy: Winterhalter Polska oraz Gastro Magic Service.
Patronat medialny objęli Ferment. Pismo o winie, Foodservice24.pl, Przegląd Gastronomiczny, Radio Kulinarne, Czasopismo Restauracja, Stowarzyszenie Kobiety i Wino, Trybuszon oraz Vinisfera.pl.

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron