Tegoroczna edycja Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów odbędzie się 7 października w EXPO XXI w Warszawie. Wydarzenie ma na celu przede wszystkim wymianę wiedzy i doświadczeń zawodowych. Jest wspaniałą okazją do odkrycia inspiracji i dobrych praktyk od tak uznanych szefów jak m.in. Karol Okrasa, Adam Chrząstowski i Ernest Jagodziński. Kongres jest też w oczach branży nieformalnym świętem polskiej gastronomii!
Sektor gastronomiczny należy do rozdrobnionych, ale tworzą go ludzie kolorowi, odważni i kreatywni. 7 października gastronomia będzie obchodzić swoje nieoficjalne święto, spotykając się na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów. Od lat jakościowy merytoryczny program wydarzenia i bogata reprezentacja dostawców produktów i rozwiązań przyciągają szerokie rzesze przedstawicieli branży gastronomicznej.
Na Kongresie mamy okazję spotkać się z szefami kuchni, restauratorami, kucharzami, menedżerami restauracji oraz właścicielami kawiarni i cukierni, by spojrzeć wspólnie i pewnie w przyszłość. Nasze wydarzenie łączy unikatową na polskim rynku HoReCa formułę konferencji i targów, ale przede wszystkim dostarcza branży gastronomicznej platformę spotkań i wymiany myśli – mówi Agnieszka Huszczyńska z ramienia KSKiR.
W ramach programu nadchodzącej edycji Kongresu wystąpi silna reprezentacja inspirujących mówców, m.in. Karol Okrasa, Adam Chrząstowski i Ernest Jagodziński. Zaplanowano też debaty poświęcone gorącym tematom, takim jak praca w gastronomii oczami młodych kucharzy, zderzenie świata influencerów i restauratorów oraz wypaleniu zawodowemu w gastronomii, o którym niechętnie się mówi, ale niestety wydaje się ono zjawiskiem nagminnym. Organizatorzy zaplanowali debaty w nowej, bardziej interaktywnej formule. Po każdej z nich będzie można zadawać pytania uczestnikom i wchodzić z nimi w dyskusję. Po raz pierwszy organizatorzy Kongresu oddają też głos młodemu pokoleniu.
Dotąd słuchaliśmy, co starsi mają im do zarzucenia. Jesteśmy gotowi poznać punkt widzenia młodych – komentuje Agnieszka Huszczyńska.

Udział w kongresie jest bezpłatny dla przedstawicieli gastronomii. Wydarzenie ma charakter zamknięty i jest przeznaczone tylko i wyłącznie dla szefów kuchni, kucharzy, restauratorów, menedżerów restauracji oraz właścicieli kawiarni i cukierni. Dlatego rejestracja uczestników Kongresu, która ruszy w kwietniu, jest obowiązkowa. Wszystkie informacje oraz panel rejestracyjny zainteresowani znajdą na stronie: www.kongresszefowkuchni.pl. Patronatami medialnymi Kongres objęły Przegląd Gastronomiczny, Restaurant Management, Horeca Trends, Raport Restauratora, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, Food Service, Papaja, Horeca Business Club, Restauracja, Portal Spożywczy, Poradnik Restauratora i Szef Kuchni.