Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or – polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu. Autorzy dziewięciu najlepszych receptur zmierzą się w finale w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie do zdobycia będą nagrody pieniężne, miesięczny staż pod okiem ekspertów oraz nagrody dla szkół.

Po raz kolejny Transgourmet i Selgros umożliwiają młodym pasjonatom sztuki kulinarnej sprawdzenie swoich umiejętności w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Firma przyczynia się do rozwoju gastronomii od lat wspierając szkoły gastronomiczne, inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni. Konkurs kulinarny dla szkół to jeden z przykładów – poprzednie edycje cieszyły się dużym zainteresowaniem i przyciągały wielu chętnych. Podobnie jak w ubiegłym roku, rywalizacja będzie miała dwustopniowy charakter. Etap online wyłoni dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół w całej Polsce, którzy podczas wielkiego finału zmierza się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

„Jak ryba w sosie” to temat zadania eliminacyjnego. Danie z dowolnej ryby, z autorskim sosem oraz dodatkiem skrobiowym i warzywnym można do 16 października zgłosić do konkursu poprzez formularz na stronie internetowej leschefsenor.pl Spośród nadesłanych zgłoszeń jury składające się z przedstawicieli OSSKiC, Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Kadry Narodowej Polskich Kucharzy wskaże ośmiu finalistów. Dziewiątego wybiorą obserwatorzy fanpage’a Instytutu Kulinarnego Transgourmet na Facebooku. 16 listopada cała dziewiątka zmierzy się w staraniach o główną nagrodę. A jest o co walczyć!

Edukacja i inspiracja są wpisane w DNA naszej firmy, więc dla zwycięzców kolejnej edycji Les Chefs en Or przygotowaliśmy wyjątkowe nagrody. Zaproszenie najlepszego uczestnika na miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet umożliwi zaobserwowanie umiejętności najlepszych kucharzy, ale przede wszystkim otrzymanie solidnej porcji wiedzy na temat produktów, technik kulinarnych oraz najnowszych trendów w gastronomii – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Dodatkowo dla zwycięzcy przewidziana jest nagroda pieniężna w wysokości 3000 zł, natomiast szkoła, do której uczęszcza otrzyma dodatkowo 5000 zł do wykorzystania na zakupy w Selgros Cash & Carry. Ponadto szkołę odwiedzą też eksperci z Instytutu Kulinarnego Transgourmet, którzy przeprowadzą profesjonalne szkolenie dla uczniów. Co więcej, Bartosz Peter przygotuje swoje popisowe danie rybne, którym zdobył uznanie w finale Global Chefs Challenge w czerwcu bieżącego roku. Dla drugiego i trzeciego miejsca również przewidziana jest gratyfikacja pieniężna. Szkoły wszystkich uczestników otrzymają bony zakupowe do wykorzystania w halach Selgros. Zgłoszenia są przyjmowane do 16 października.

Szczegóły zadania eliminacyjnego oraz regulamin konkursu znajdują się na stronie internetowej: leschefsenor.pl

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Kawy

Międzynarodowy Dzień Kawy przypada 29 września. Choć Polacy nie należą do światowej czołówki w spożywaniu tego napoju, to Polska z 13 bilionami wypijanych filiżanek kawy

Zawody SkillsPoland już w listopadzie!

Już 23 listopada 2022 roku w Amber Expo w Gdańsku odbędzie się 2 edycja największych zawodów branżowych w Polsce. Do rywalizacji staną zawodnicy, którzy walczyć będą

Jesienna oferta Panorama Sky Bar

Panorama Sky Bar w warszawskim hotelu Marriott jest od 33 lat miejscem odwiedzanym przez Gości z całego świata, ale też bardzo lubianym przez Warszawiaków. Słynie

Smaki Dolnego Śląska

10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron