Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2023!

Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod przewodnictwem Head Chefa Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or. Po raz kolejny będzie to wyjątkowe kulinarne wydarzenie roku, przygotowane na światowym poziomie.

Bez wątpienia konkurs będzie wspaniałą okazją do obserwowania zmagań sześciu najlepszych polskich szefów kuchni, spotkania autorytetów z branży światowego formatu oraz zapoznania się z nowinkami i tegorocznymi trendami w gastronomii w strefie partnerskiej konkursu.

Po krajowych selekcjach w 2018, 2019 i 2021 organizatorzy liczą na powtórzenie sukcesu poprzednich edycji, gdyż były to wielkie wydarzenia, które odbiły się szerokim echem w polskiej gastronomii. W jury zasiadali wyjątkowi szefowie kuchni z Polski i zagranicy. Bocuse d’Or Winners, prestiżowe stowarzyszenie zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji Bocuse d’Or, sprawowało patronat honorowy nad konkursem, co również będzie miało miejsce i w tym roku.

Przed nami kolejna selekcja – edycja 2023! W tym roku konkurs również zapowiada się wyjątkowo. Organizatorzy jeszcze nie mogą zdradzić miejsca tego największego wydarzenia i kulinarnego święta, ale swój udział w jury potwierdziło już kilku wybitnych szefów kuchni z Polski i zagranicy.

Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland w składzie: Adam Chrząstowski – Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron, szefowie: Tomasz Purol, Ernest Jagodziński, Michał Markowicz oraz Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preselekcji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w Finale Bocuse d’Or Poland 2023.

Kto może wziąć udział?

Do konkursu Bocuse d’Or Poland 2023 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2025). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2025; czyli jest urodzony po 29 stycznia 2003).

Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2023 zaprosi wybranych kandydatów na preselekcję, która odbędzie się 12 czerwca br. w Warszawie. Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2023 proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2023 i czym jest dla mnie start w tym konkursie.

Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od organizatora formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu, który należy odesłać podpisany do 31 maja 2023 do godz. 23:59. Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 2 czerwca na stronie organizatora oraz patronów medialnych. Serdecznie zapraszamy!

Finał w Norwegii

Finał Bocuse d’Or Poland 2023 odbędzie się w listopadzie 2023 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji w Trondheim w 2024 roku. Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają również nagrody od sponsorów oraz nagrody pieniężne od Akademii Bocuse d’Or Polska. Ponadto, zwycięzca polskiej selekcji 2023 otrzyma od Organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2024.

O konkursie Bocuse d’Or

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii, jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Więcej informacji:

www.bocusedorpoland.pl

Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content