Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 2/2024

Nowy numer „PG” 2/2024

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

3 TARGI

Mistrzowie i profesjonaliści

GASTROTARGI SMAKKi 2024

 

4 PRAWO

Iga Bielejewska

Jak zatrudnić cudzoziemca – czy można zrobić to szybko i bezboleśnie?

 

6 KONKURSY

Smarten PR

Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024

 

7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Winterhalter laureatem nagrody w kategorii Quality & Innovation

 

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Wiosna na talerzu

Kulinarne wykorzystanie nowalijek

 

14 WYWIADY

Anna Wilczyńska

Gotowanie jest ze mną od zawsze

Rozmowa z Bartoszem Peterem

 

17 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Warszawskie targi z firmą Komat

 

19 PATRONATY

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

„Arte Culinaria Italiana” 2024

 

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Organizacja przyjęć okolicznościowych

 

29 SZKOŁY

„Powróćmy jak za dawnych lat”

XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

 

39 COCKTAIL BAR

Mead Meadness Cup 2024

 

Drodzy Czytelnicy!

Ostatnie dwa miesiące były dla branży gastronomicznej bardzo intensywne ze względu na Targi EuroGastro oraz GASTROTARGI SMAKKi. Nasze czasopismo objęło patronatem medialnym oba z tych wydarzeń. Przy okazji bardzo dziękujemy za wszystkie miłe rozmowy i spotkania podczas ww. imprez.

Prawdziwa wiosna zawitała do nas w czasie Świąt Wielkanocnych, ale teraz znów na trochę się wycofała. Wraz z wiosną w sprzedaży pojawiły się nowalijki. W artykule naukowym „Wiosna na talerzu” Dorota Czerwińska przedstawiła wartość odżywczą nowalijek, zwracając szczególną uwagę na zawartość prowitaminy A, wit. C, K, folianów oraz składników mineralnych. Nowalijki cenione są ze względu na swoją świeżość, chrupkość, a także delikatny smak. O ich wykorzystaniu kulinarnym można więcej przeczytać na s. 10-13.

Zbliża się sezon przyjęć komunijnych, plenerowych oraz wesel. Ważna jest sprawna organizacja takiego wydarzenia, na które składa się wiele czynników. O czym wtedy należy pamiętać, jak uniknąć nieoczekiwanych sytuacji pisze Ewa Czarniecka-Skubina w artykule naukowym „Organizacja przyjęć okolicznościowych”. Warto zapoznać się z tą bardzo przydatną lekturą.

Ponadto, w tym numerze „PG” szczególnie polecamy wywiad z Bartoszem Peterem, znanym szefem kuchni i ekspertem kulinarnym Transgourmet, z którym porozmawialiśmy o  jego drodze zawodowej, codziennej pracy, ale również sytuacji branży HoReCa w Polsce. Nie mogliśmy nie zapytać o wrażenia z Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie, z której nasza Kadra Narodowa pod przewodnictwem Bartosza wróciła z 2 srebrnymi medalami i jednym złotym za start indywidualny.

Tradycyjnie w numerze nie mogło zabraknąć działu prawnego. Iga Bielejewska, adwokat specjalizująca się w zakresie prawa transgranicznego i global mobility, przyjrzała się zagadnieniu zatrudniania cudzoziemców. W artykule „Jak zatrudnić cudzoziemca – czy można zrobić to szybko i bezboleśnie?” Autorka dała konkretne wskazówki jak przebrnąć przez gąszcz nowych i starych przepisów. Artykuł ma formę krótkiego poradnika, który może być użyteczny dla przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy ze względu na braki kadrowe rozważają zatrudnianie cudzoziemców. Polecamy lekturę.

W tym numerze znajdziemy również obszerną relację z występu naszej ekipy – Team Poland – w finale prestiżowego konkursu Bocuse d’Or Europe 2024. W tym roku rywalizacja w norweskim Trondheim była bardzo zacięta. Tylko 10% punktów zabrakło naszemu reprezentantowi Kamilowi Tłuczkowi do znalezienia się w finałowej dziesiątce, ale Kamil już zapowiedział, że się nie poddaje i za 2 lata znów spróbuje swoich sił. Już samo znalezienie się w gronie 20 najlepszych ekip kucharskich Europy i rywalizacja z nimi była dużym osiągnięciem. Zachęcamy do zapoznania się z relacją z konkursu na s. 6-7.

Wiosna „obrodziła” konkursami kulinarnymi. Zapraszamy do lektury relacji z IV Mistrzostw Polski w Dziczyźnie oraz XVII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Na uwagę zasługują również konkursy dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, czyli II Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, VI Ogólnopolskie Mistrzostwa Młodych Kelnerów, XXV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. Nad wszystkimi ww. konkursami nasza Redakcja sprawowała patronat medialny. O inspirującej roli konkursów kulinarnych opowiada Bartosz Peter we wspomnianym wywiadzie na s. 14-16.

Na koniec dobra wiadomość nie tylko dla turystów kulinarnych. Litwa jako pierwszy z krajów bałtyckich dołączyła do przewodnika Michelin. Więcej na ten temat można przeczytać na s. 33.


Przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron