Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Smaki Dolnego Śląska

10 września 2022 r. w Folwarku Wrzosówka w Kłopotnicy odbyła się kolacja z udziałem duńskiego szefa kuchni Rene Mammena. Było to kolejne spotkanie w ramach cyklu organizowanych od 4 lat kolacji degustacyjnych ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” promujących region Dolnego Śląska i lokalne tradycje kulinarne.

Flagowym tematem wszystkich kolacji z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” jest produkt, w 90% regionalny i ekologiczny. Tym razem Szymon Przystupa oraz zespół Folwarku Wrzosówka połączyli siły i zaprosili gościa specjalnego, szefa kuchni Rene Mammena z restauracji Substans w Aarhus w Danii, oznaczonej w 2021 r. przez przewodnik Michelin jedną gwiazdką.

Kolacja składała się z 9 setów i miała b. kameralny charakter, ponieważ wzięło w niej udział tylko 11 osób. Na przemian serwowano dania ze Skandynawii i Polski. Menu degustacyjne przygotowało 5 zawodowych kucharzy z różnych restauracji. O podniebienia gości zadbał również sommelier, który serwował wina tylko z dolnośląskich winnic (Jakubów, Kindler, Moderna). W menu znalazły się m.in. takie produkty jak: ikra sielawy, jagnięcina, jesiotr, a wszystko było podkreślone smacznymi regionalnymi dodatkami z terenu Kotliny Jeleniogórskiej i Gór Izerskich.

Rene Mammen odwiedził Polskę po raz trzeci, a na Dolny Śląsk zawitał po raz pierwszy. Bardzo mu się spodobała gościnność i zaangażowanie organizatorów kolacji i zapewne nieraz jeszcze powróci w te strony.

Kolacja Korzeń z cyklu ,,Skąd pochodzisz, kim jesteś?” 10.09.2022.

Folwark Wrzosówka, Szymon Przystupa i Przyjaciele, Rene Mammen

Aktualności

Konkurs Lady Amarena 2024

Rozpoczęła się 7. edycja międzynarodowego konkursu dla barmanek Lady Amarena. Zwyciężczyni polskiej części będzie reprezentować nasz kraj we Włoszech. Do 14 kwietnia polskie barmanki mogą

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron