Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają kluczową rolę w branży gastronomicznej.
BCU oferuje kształcenie branżowe – kulinarne, kelnerskie, barmańskie i baristyczne, prowadzone na nowoczesnym sprzęcie, z wykorzystaniem autorskich receptur. Uczestnicy mogą doskonalić umiejętności praktyczne w oparciu o regionalne produkty, a także rozwijać kluczowe kompetencje cyfrowe i ekologiczne.
Szkolenia dopasowane do potrzeb rynku pracy
Centrum dostosowuje tematykę szkoleń i kursów do aktualnych potrzeb rynku pracy. Każdego roku przeprowadzane są analizy zapotrzebowania pracodawców na konkretne kwalifikacje i zawody w branży gastronomicznej, co pozwala na przygotowanie programów edukacyjnych odpowiadających na realne wyzwania branży gastronomicznej. Pracodawcy i przedsiębiorcy mają wpływ na kształt oferowanych szkoleń branżowych i zawodowych, co gwarantuje ich praktyczne dopasowanie do aktualnych perspektyw rozwojowych sektora gastronomii.
Branżowe Certyfikaty Umiejętności potwierdzają wysokość jakość kształcenia w BCU
Absolwenci szkoleń w BCU mają szansę uzyskać Branżowy Certyfikat Umiejętności, który potwierdza nabytą przez nich wiedzę oraz praktyczne umiejętności branżowe. Weryfikacja kompetencji zawodowych dokonywana jest przez ekspertów ze Stowarzyszenia Polska Akademia Sztuki Kulinarnej (PASK), partnera branżowego Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Tarnowie – Lidera BCU.
Ekologia oraz zrównoważony rozwój w praktyce
BCU promuje ekologiczne praktyki w gastronomii. Na szkoleniach kursanci uczą się, jak zapobiegać marnotrawstwu żywności, oszczędzać zasoby, wykorzystywać lokalne produkty i gospodarować odpadami, co jest kluczowe w prowadzeniu i rozwijaniu odpowiedzialnych zakładów gastronomicznych oraz budowaniu pozytywnego wizerunku restauracji.
Innowacje w branży gastronomicznej
BCU upowszechnia nowoczesne rozwiązania technologiczne, organizacyjne i marketingowe, tworząc przestrzeń do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk. Organizuje panele dyskusyjne na temat automatyzacji, robotyki czy wykorzystania sztucznej inteligencji, wspierając wymianę wiedzy i budując dobre relacje pomiędzy szkołami, uczelniami oraz pracodawcami. BCU organizuje konkursy oraz turnieje branżowe, zwiększając popularność i prestiż zawodów gastronomicznych oraz kelnerskich.
BCU zaprasza do współpracy
Oferta BCU w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie kierowana jest do szerokiego grona odbiorców, którzy widzą potrzebę wzmacniania oraz rozwijania praktycznych umiejętności zawodowych w dziedzinie gastronomia i kelnerstwo oraz zwiększania zasobów kadrowych na potrzeby wymagającego rynku pracy. Pełna oferta szkoleń dostępna jest na stronie internetowej BCU, www.bcu-gastronomia.pl. Zachęcamy do zapoznania się z licznymi inicjatywami realizowanymi przez BCU oraz do aktywnego korzystania z oferty Niepublicznego Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie.
Fot. Nowoczesne danie na stole – ilustracja do artykułu o Niepublicznym Branżowym Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie.
Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie
ul. Jana Kochanowskiego 32, 33-100 Tarnów
tel. 14 621 57 69