Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Targi EuroGastro 2020

Targi EuroGastro

Rozwiń swój biznes na targach EuroGastro – najważniejszym spotkaniu branży HoReCa w Polsce

Jak skutecznie dotrzeć z ofertą do przedstawicieli sektora HoReCa? Już wkrótce będzie można zaprezentować im swoje produkty i usługi podczas 24. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, połączonych z 13. Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel, które odbędą się 25-27 marca 2020 roku w Nadarzynie w Ptak Warsaw Expo.

Organizatorzy spodziewają się ponad 300 wystawców. Przedstawiciele firm z ponad 20 krajów zaprezentują nowości i sprawdzone rozwiązania niezbędne do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Będzie można zapoznać się z ofertą obejmującą wyposażenie zaplecza kuchennego, np.: piece konwekcyjno-parowe, maszyny i urządzenia gastronomiczne, filtry do wody, rozwiązania wentylacyjne, grzewcze i chłodnicze czy systemy informatyczne, a także propozycje dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa. Pokazane zostaną również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy czy akcesoria dla HoReCa. Na stoiskach znajdą się produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich sektorów, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawy i herbaty. Na EuroGastro firmy zaprezentują także wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych oraz barów, w tym: meble i elementy dekoracji wnętrz, zastawę i tekstylia, zabezpieczenia i nowe technologie.

Od lat nasze targi stwarzają dobre warunki dla rozwoju biznesu. Sprzyjają nawiązywaniu nowych kontaktów i pozwalają na „podpatrywanie” oraz wdrażanie nowatorskich rozwiązań w restauracjach. Ofercie wystawców towarzyszy bogaty program konferencji i szkoleń, a także konkursów i pokazów. To wszystko sprawia, że EuroGastro, które w ubiegłym roku odwiedziło 22 tysiące zwiedzających, stanowią ważne wydarzenie w branży HoReCa, na którym warto i opłaca się być – mówi Urszula Potęga, prezes MT Targi Polska.

Wśród gości EuroGastro znajdują się przede wszystkim właściciele i menedżerowie lokali gastronomicznych, hoteli, szefowie kuchni, cukiernicy i piekarze. Obecni tu są także przedstawiciele sieci handlowych, hurtownicy, producenci, importerzy i dystrybutorzy żywności oraz napojów.

Dopełnienie oferty targowej stanowi bogaty program imprez towarzyszących. Jednym z jego ważnych ogniw są seminaria i warsztaty, podczas których można zdobyć wiedzę ułatwiającą prowadzenie biznesu i efektywne konkurowanie na rynku. Na szczególną uwagę zasługuje program szkoleniowy „Profesjonalny Menedżer Restauracji”. Pierwszego dnia tego ważnego wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia dotyczące otwierania i funkcjonowania restauracji w zmieniającej się sytuacji gospodarczej. Drugi dzień natomiast zostanie poświęcony takim tematom, jak: profesjonalny serwis kelnerski, obsługa niezadowolonego gościa restauracji oraz organizacja wydarzeń dla klienta biznesowego. Więcej informacji na temat tego kompleksowego szkolenia można znaleźć na stronie www.profesjonalnymenedżerrestauracji.pl.

Warto podkreślić, że w pokazy, prezentacje i inne wydarzenia towarzyszące targom od lat angażują się znani ze szklanego ekranu szefowie kuchni.

I tak już po raz 15. na EuroGastro będziemy gościć Theo Vafidisa z Festiwalem Kuchni Greckiej, propagującym tradycyjne potrawy i produkty z południowego krańca Półwyspu Bałkańskiego. Istotny element wydarzenia stanowić będzie prestiżowy konkurs kulinarny, w którym wezmą udział profesjonalni kucharze z wielu zakątków Polski.

Podczas dwunastej edycji zawodów Kulinarny Talent Robert Sowa wraz z innymi wybitnymi szefami kuchni wyłoni najbardziej obiecujących, młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Z kolei doświadczeni kucharze z Polski oraz z zagranicy staną w szranki na International CHEF Culinary Cup organizowanym przez Nestle Professional i Jerzego Pasikowskiego. Będzie to już piąta, jubileuszowa edycja tego konkursu.

Nieco innym podejściem do kulinarnej rywalizacji, szczególnie ważnym w dobie dbałości o właściwe odżywianie, charakteryzuje się konkurs Smart Cuisine – dania dietetyczne. Jego pomysłodawca i organizator, Jarek Walczyk, Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni promuje zdrowe i smaczne gotowanie. W turnieju wezmą udział kucharze, którym te wartości przyświecającą w codziennej pracy. Nad przebiegiem zmagań czuwać będzie złożone z dietetyków jury, które wyłoni zwycięzcę.

Zdrowe odżywianie i ekologia to trendy silnie wpływające na funkcjonowanie restauracji w Polsce. Z tego względu organizatorzy EuroGastro planują również prelekcje dotyczące racjonalnego wykorzystania żywności.

Dla znakomitych szefów cukierni z całej Europy natomiast odbędzie się po raz drugi Debic Pastry Cup organizowany przez mistrza cukiernictwa Pawła Mieszałę sponsorowany przez firmę Debic.

Specjalne wydarzenie przygotowano także dla barmanów, którzy będą ze sobą rywalizować w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Barmatic Cup, ocenianym m.in. przez wielokrotnego Mistrza Świata w tej dziedzinie Tomasza Małka. Jego organizatorzy to: Fine Dine Sp. z o.o. Sp. kom., Stowarzyszenie Polskich Barmanów.

Na 12. Olimpiadę Kawy® zaprasza zaś Tomasz Obracaj. Turniej ten stanowi kuźnię talentów kawowych w Polsce. Nasi bariści należą do ścisłej czołówki światowej elity kawowej.

Nowością podczas zbliżającej się edycji EuroGastro będzie Piazza Italia – kuchnia włoska bez barier, wydarzenie przygotowane przez Giancarlo Russo wraz z firmą Winterhalter. Niewątpliwą atrakcją tego punktu programu będzie live cooking prowadzony na 3 wyspach do gotowania. Oprócz występów mistrzów kulinarnych i gwiazd telewizyjnych przygotowano pokaz p.t.: Kuchnia włoska oczami osób niepełnosprawnych intelektualnie, w którym uczestniczyć będą podopieczni Towarzystwa Wspierania Inicjatyw Społecznych ALPI z Białegostoku.

Tak bogata oferta wystawców połączona z atrakcyjnym programem imprez towarzyszących stanowią gwarancję dotarcia do szerokiego grona przedstawicieli branży HoReCa w naszym kraju.

Więcej informacji: www.eurogastro.com.pl.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron