Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Targi WINO

Targi Wino

Poznań wiosenną stolicą polskiego wina!

WINO – Targi Polskich Win i Winnic już niebawem zadebiutują na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Najlepsi producenci win, cydrów, a także dostawcy technologii i sprzętów winiarskich zaprezentują swoje produkty i rozwiązania. Całość dopełnią komentowane degustacje oraz Wielki Konkurs Polskich Win, który wyłoni najlepsze trunki produkowane nad Wisłą.

Targi WINO to zupełnie nowe wydarzenie w kalendarzu imprez organizowanych przez Grupę MTP. W niezwykłą podróż po polskich winach zabiorą nas producenci win i cydrów z różnych zakątków Polski. Na Międzynarodowych Targach Poznańskich będą także obecni dostawcy sprzętów i technologii winiarskich. Coś dla siebie znajdą również miłośnicy popularnej w ostatnim czasie enoturystyki.  Wydarzenie odbędzie się w dniach od 8 do 10 kwietnia 2021 roku.

Poznań i Międzynarodowe Targi Poznańskie są idealnym miejscem aby winiarze mogli w kompleksowy sposób zaprezentować swoją ofertę. Ponieważ spotykamy się wiosną, nie będzie przesadą, jeśli nazwiemy Poznań wiosenną stolicą polskiego wina – podkreśla Mirosław Krasnowski, dyrektor Targów WINO. 

Program targów wypełnią liczną i ciekawe atrakcje. Jedną z nich będzie Wielki Konkurs Polskich Win, w którym do rywalizacji przystąpią czołowi winiarze z różnych stron Polski. Ich produkty zostaną poddane wnikliwej ocenie jury, złożonego z najlepszych polskich sommelierów i znawców trunku. Wyróżnione wina będą dostępne podczas komentowanych degustacji, które odbędą się w restauracjach Garden City. Degustacje to kolejny punkt programu, pozwalający lepiej poznać wina produkowane nad Wisłą. Podróż po polskich winnicach uzupełnią liczne prezentacje i seminaria branżowe. W trakcie spotkań winiarze podzielą się swoją bogatą wiedzą i zdobytym doświadczeniem, a producenci sprzętów i akcesoriów będą mogli przedstawić produkty niezbędne do pracy z winem i winoroślą.

Dlaczego polskie wino?

Polskie wino cieszy się coraz większą popularnością. To także dynamicznie rozwijająca się gałąź polskiego rolnictwa, które od ponad 10 lat może pochwalić się systematycznymi wzrostami:  – Od 2008 roku polskie winiarstwo rozwija się bardzo dynamicznie. Z niecałych 30 hektarów upraw w tamtym okresie, mamy obecnie ponad 500 hektarów winnic. Produkcja wina osiągnęła w 2019 roku blisko 2 000 000 butelek. Ta liczba jest już zauważalna przez konsumentów, handel i restauracje – mówi Mirosław Krasnowski. – Polskie wina zaczynają zdobywać medale na konkursach winiarskich w całej Europie i zaczynają być zauważalne na świecie. To cieszy, dlatego z dużym optymizmem patrzę na kwietniowe Targi Polskich Win i Winnic  – dodaje Dyrektor Projektu.

Zdanie to podziela Maciej Sokołowski, jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów, który twierdzi, że poziom trunków powstających w rodzimych winnicach z roku na rok się podnosi: – Polskich winnic jest coraz więcej, a wina w nich wytwarzane zaczynają śmielej pojawiać się w sklepach specjalistycznych oraz restauracjach. Poziom win natomiast rośnie z roku na rok wprost proporcjonalnie do doświadczenia winiarzy. Efektem jest większa atrakcyjność tego produktu. Wielu konsumentów zaczyna poszukiwać polskich win, dlatego każdy świadomy sommelier i każdy właściciel sklepu specjalistycznego powinien rodzime wina wziąć pod uwagę przy układaniu oferty – uważa Maciej Sokołowski.

Wszystkie informacje o wydarzeniu można znaleźć na stronie internetowej www.targiwino.pl na Facebooku: https://facebook.com/TargiWino oraz na Instagramie: www.instagram.com/targiwino.

Fot. pixabay, Photo MIX-Company

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron