Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Trophée Mille International

Za nami międzynarodowy finał 14. edycji konkursu Trophée Mille. W Palais des Congres we francuskim Reims spotkała się młodzież z 11 krajów. W rywalizacji wzięły udział ekipy z Austrii, Czech, Francji, Grecji, Niemiec, Polski, Słowacji, Włoch oraz – po raz pierwszy – Hiszpanii, Niderlandów i Ukrainy. Dziesięć dwuosobowych ekip startowało w kategorii „Cooking-Pastry”, a pięć w kategorii „Service-Sommelier”.

Polskę w kulinarno-cukierniczej rywalizacji reprezentowali Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, który zwyciężyli w eliminacjach Trophée Mille Poland. Przygotowywali się pod okiem Joanny Kapłon, która również podczas finału wspierała swoich podopiecznych dobrym słowem. Podobnie jak pozostali uczestnicy Natalia i Wiktor przygotowali autorskie dania w dwóch odsłonach: wytrawnej i słodkiej. Intensywne treningi w Polsce bardzo się przydały: zarówno jeśli chodzi o stronę techniczną, jak i czystość w boksie oraz zero waste, nasi reprezentanci byli bezkonkurencyjni. Trochę jednak zabrakło, by znaleźć się na podium.

W ocenie międzynarodowego jury, w którym zasiadł Karol Okrasa, najlepiej wypadli Franca Kaufmann i Moritz Stritter z Niemiec i to oni stanęli na najwyższym podium. Drugie miejsce zajęli Yaroslava Kelemen i Matěj Chvála z Czech, a trzecie Bahar Aghamalova i Dmytro Pavliuk z Ukrainy. Nagrodę za ducha ekipy otrzymała ekipa Francji.

W kategorii sommelierów zwyciężyli Lola Guiho i Hugo Schubnel z Francji, wyprzedzając ekipy z Niderlandów i Czech.

Choć Natalia i Wiktor wrócili do Polski bez medali, na pewno możemy być z nich dumni. Pokazali się z najlepszej strony. A sam udział w międzynarodowym konkursie oraz możliwość kontaktu i podpatrywania rówieśników z innych krajów, niewątpliwie były dla nich doskonałą lekcją na drodze zawodowej kariery.

Jesienią czekają nas kolejne polskie eliminacje do Trophée Mille, które wyłonią następną parę do startu we francuskim finale. Warto wziąć w nich udział!

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron