Zapraszamy do udziału w jubileuszowym V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca 2013 roku Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
- propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
- łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
- promowanie producentów polskiej żywności”
Zwycięzca Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzyma nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2013.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Konkurs odbędzie się w dniu 15 czerwca 2013 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywany będzie w dwóch kategoriach:
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Przedmiotem Konkursu jest :
Przekąska zimna lub gorąca:
– Okoń (filet ze skórą)
– Ser „Mlekdamer” (typu szwajcarskiego) – Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK
– Rabarbar ogrodowy świeży
– Dowolne świeże zioła
Danie główne:
– Schab (bez kości)
– Seler zwyczajny świeży
– Ogórek małosolny
– Chrzan pospolity (korzeń)
Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 30 kwietnia 2013 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursie zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2013 roku.
Szczegółowe informacje dotyczące Konkursu podane zostaną do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.
W V edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.
Relacja z imprezy zostanie zarejestrowana i wyemitowana w telewizyjnym programie TVP-1 „Kawa czy Herbata”.
Zwycięzcy konkursów zaproszeni zostaną do programu „Kawa czy herbata”, gdzie wraz z Szefem Kuchni Stefanem Birkiem będą mogli zaprezentować swoje zwycięskie danie.
Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy
Sponsorem Głównym Konkursu jest POLMLEK
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kapituła
Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”