W dniu 17-19 listopada 2017 roku w przepięknym Zamku w Kliczkowie odbędzie się siódma edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale pasztet!”.
Konkurs odbędzie się w kategoriach:
- 17/XI/2017 – Uczniowie szkół gastronomicznych
- 18/XI/2017 – Kucharze profesjonalni
Konkurs w kategorii kucharze profesjonalni pretenduje do nominacji do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2018, który odbędzie się we wrześniu 2018 na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro.
Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Konkurs ma zasięg ogólnopolski.
Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i regionalnej w nowoczesnej aranżacji.
W Konkursie bierze udział do 9 dwuosobowych zespołów kucharzy wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.
Zgłoszenia Konkursowe w kategoriach kucharze profesjonalni i uczniowie szkół gastronomicznych należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 31 października 2017 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl.
Każda nadesłana receptura musi zawierać (druk zgłoszeniowy do pobrania):
– nazwę potrawy
– zdjęcie potrawy
– wyszczególnione składniki z proporcjami podanymi na 10 porcji
– opis wykonania dań
– informacje o źródłowym pochodzeniu receptur (własna lub zapożyczona)
O zakwalifikowaniu drużyny do Konkursu decyduje KAPITUŁA KONKURSU.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu podana zostanie do publicznej wiadomości do dnia 3 listopada 2017 roku.
Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia swojego udziału w Konkursie (drogą elektroniczną na adres: szczygielski.piotr@interia.pl) w terminie do dnia 6 listopada 2017 roku.
Brak potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie w wyznaczonym czasie, skutkować będzie dyskwalifikacją i zastąpienie ekipy ekipą rezerwową.
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Piotrem Szczygielskim na adres: szczygielski.piotr@interia.pl
Na przygotowanie dań Konkursowych uczestnicy mają 90 minut.
Przedmiotem Konkursu jest przekąska (6 porcji) i danie główne (6 porcji).
Przekąską ma być pasztet z karpia w autorskiej odsłonie (dopuszczalne jest przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu).
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są:
– filet z sandacza
– polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone)
– naturalny miód pszczeli
– owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyny …)
– ziemniak polski
Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewnia:
– stół roboczy
– stół roboczy ze zlewem
– stół odstawczy
– piec konwekcyjno-parowy + GN-y
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową – 2 szt.
– pakowarka próżniowa (worki uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie) – 1 szt./3 stanowiska
– cyrkulator (Sous Vide) – 1 szt./1 stanowiska
– dodatkowe gniazda prądu – 3 szt.
– stół prezentacyjny
– talerze do przekąski – 6 szt.
– talerze do dania głównego – 6 szt.
Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, porcelanę do prezentacji potraw, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 6 listopada 2017 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe, tj.:
– Filet z sandacza ze skórą – 1000 g
– Grzyby suszone – 50 g (mix)
– Grzyby mrożone – 200 g (mix)
– Naturalny miód pszczeli – 100 g
– Maliny mrożone – 200 g
– Jagody mrożone – 200 g
– Ziemniaki – 1800 g
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator Konkursu dopuszcza przywiezienie ze sobą produktów obowiązkowych w formie nieprzetworzonej.
Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłoszeniowy Profesjonaliści
Tutaj znajdziesz : Regulamin Profesjonaliści
Tutaj znajdziesz : Arkusz zgłoszeniowy Uczniowie
Tutaj znajdziesz : Regulamin Uczniowie