Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach zapraszają na finał VII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Temat wiodący turnieju w roku szkolnym 2023/2024 to „Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju”.

Celem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz jest: rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz, wymiana doświadczeń między szkołami, zakładami oraz rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.

Finał VII Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się 10-12 kwietnia 2024 r. w Zabrzu w Zespole Szkół Spożywczych im. Bronisława Hagera.

Finał będzie składał się z dwóch etapów: etap pierwszy, część pisemna – test teoretyczny oraz etap drugi, część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządzi dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Jury oceni m.in organizację, higienę pracy, techniki sporządzania dań smak oraz ekspozycję potraw. 

W finale weźmie udział 13 uczniów z całej Polski. Zwycięzcy Turnieju zostaną zwolnieni z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w roku szkolnym 2023/2024.

Na zdjęciu: laureaci poprzedniej (VI) edycji Turnieju; fot. mat. prasowe.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia. Więcej informacji: www.zsspoz.zabrze.pl

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron