Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy laureatów Konkursu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych!

Dwuetapowy konkurs Transgourmet i Selgros dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski został zwieńczony wielkim finałem, który miał miejsce 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Tego dnia Instytut przemienił się w arenę pełną smaków i pasjonujących wyzwań.

Wydarzenie, które corocznie wyławia prawdziwe talenty, rozpoczęło się od eliminacji online. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować udko z kurczaka w towarzystwie młodych warzyw. Jury wybrało 9 finalistów, dla których zadaniem finałowym było przygotowanie 6 dań z tuszy kurczaka, z obowiązkowym dodatkiem ze szparagów i dowolnego wędzonego produktu.

Na przygotowanie dań uczestnicy finału mieli dwie godziny.  Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali: Bartosz Peter – ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i przewodniczący jury, Jarosław Uściński – prezes Zarządu OSSKiC, Paweł Zieliński – Szef Kuchni Restauracji Prime Cut i członek OSSKiC oraz Krzysztof Wodziński – Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych to inspirująca przygoda i działanie wspierające młode talenty. Dla wielu z uczestników jest to często pierwszy raz, gdy mają okazję wziąć udział w konkursie kulinarnym na takim poziomie, a rywalizacja jest niezastąpionym narzędziem rozwoju ich umiejętności – powiedział Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W finale największe uznanie jury zyskała Patrycja Szczepaniak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, która przygotowała udko z kurczaka z musem drobiowym z truflą, z sosem z pieczonego kurczaka, w towarzystwie puree z pasternaku i panna cotty z groszkiem. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros. Wszyscy finaliści zaimponowali jury oraz publiczności swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jednogłośnie podkreślili, że udział w konkursie był dla nich niezwykle wartościowym doświadczeniem. Doceniali zwłaszcza wartość opinii i feedbacku od sędziów, a także cenne porady, które otrzymali w trakcie rywalizacji.

Kolejna edycja konkursu przynosi nam nie tylko zadowolenie i satysfakcję, ale również jest wyrazem naszej aktywności i inicjatywy w rozwój branży HoReCa. Transgourmet i Selgros konsekwentnie angażuje się i wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, dzięki czemu możliwe jest współtworzenie niezapomnianych wydarzeń gastronomicznych – podkreśla Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Każdy z finalistów konkursu mógł czuć się zwycięzcą, nikt nie opuścił Instytutu Kulinarnego Transgourmet z pustymi rękoma. Uczestnicy finału zostali obdarowani zestawem profesjonalnych noży kuchennych i przyrządów do dekorowania potraw. Dodatkowo każda szkoła reprezentowana w finale otrzymała wartościowe bony zakupowe do wykorzystania w Selgros. Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories oraz na Facebook’u Instytutu Kulinarnego Transgourmet, a już wkrótce również na kanale Youtube.

Aktualności

Litewskie restauracje już w Przewodniku Michelin

Zgodnie z zapowiedziami, 13 czerwca w Wilnie przedstawiciele Przewodnika MICHELIN oficjalnie ogłosili, że cztery litewskie restauracje otrzymały po jednej gwiazdce. Lista opracowana przez anonimowych inspektorów

Riesling Weeks 2024

Już od 1 czerwca przez cały miesiąc w wielu miejscach w Polsce będzie królować Riesling. Letnia akcja promocyjna „Riesling Weeks 2024” po raz dziesiąty jest

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron