Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy laureatów Konkursu Kulinarnego dla Szkół Gastronomicznych!

Dwuetapowy konkurs Transgourmet i Selgros dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski został zwieńczony wielkim finałem, który miał miejsce 13 czerwca w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Tego dnia Instytut przemienił się w arenę pełną smaków i pasjonujących wyzwań.

Wydarzenie, które corocznie wyławia prawdziwe talenty, rozpoczęło się od eliminacji online. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować udko z kurczaka w towarzystwie młodych warzyw. Jury wybrało 9 finalistów, dla których zadaniem finałowym było przygotowanie 6 dań z tuszy kurczaka, z obowiązkowym dodatkiem ze szparagów i dowolnego wędzonego produktu.

Na przygotowanie dań uczestnicy finału mieli dwie godziny.  Potrawy pod względem smaku, struktury i spójności oceniali: Bartosz Peter – ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i przewodniczący jury, Jarosław Uściński – prezes Zarządu OSSKiC, Paweł Zieliński – Szef Kuchni Restauracji Prime Cut i członek OSSKiC oraz Krzysztof Wodziński – Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych to inspirująca przygoda i działanie wspierające młode talenty. Dla wielu z uczestników jest to często pierwszy raz, gdy mają okazję wziąć udział w konkursie kulinarnym na takim poziomie, a rywalizacja jest niezastąpionym narzędziem rozwoju ich umiejętności – powiedział Jarosław Uściński, Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W finale największe uznanie jury zyskała Patrycja Szczepaniak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie, która przygotowała udko z kurczaka z musem drobiowym z truflą, z sosem z pieczonego kurczaka, w towarzystwie puree z pasternaku i panna cotty z groszkiem. Oprócz 3000 zł oraz miesięcznego stażu w Instytucie Kulinarnym Transgourmet wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros. Wszyscy finaliści zaimponowali jury oraz publiczności swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Jednogłośnie podkreślili, że udział w konkursie był dla nich niezwykle wartościowym doświadczeniem. Doceniali zwłaszcza wartość opinii i feedbacku od sędziów, a także cenne porady, które otrzymali w trakcie rywalizacji.

Kolejna edycja konkursu przynosi nam nie tylko zadowolenie i satysfakcję, ale również jest wyrazem naszej aktywności i inicjatywy w rozwój branży HoReCa. Transgourmet i Selgros konsekwentnie angażuje się i wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej, dzięki czemu możliwe jest współtworzenie niezapomnianych wydarzeń gastronomicznych – podkreśla Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska.

Każdy z finalistów konkursu mógł czuć się zwycięzcą, nikt nie opuścił Instytutu Kulinarnego Transgourmet z pustymi rękoma. Uczestnicy finału zostali obdarowani zestawem profesjonalnych noży kuchennych i przyrządów do dekorowania potraw. Dodatkowo każda szkoła reprezentowana w finale otrzymała wartościowe bony zakupowe do wykorzystania w Selgros. Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories oraz na Facebook’u Instytutu Kulinarnego Transgourmet, a już wkrótce również na kanale Youtube.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron