Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Warsztaty kawowe otwarte dla wszystkich.

W dniach 23-25 lutego w Centrum Targowo-Konferencyjnym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie podczas Targów ExpoSweet (www.exposweet.pl), odbędą się otwarte warsztaty kawowe organizowane przez polski oddział Europejskiego Stowarzyszenia Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE). Przez najbliższe trzy dni mistrzowie barista będą prowadzić prezentacje dla osób zawodowo związanych z branżą kawową oraz jej konsumentów. Każdy będzie mógł spróbować smaków wielu kaw i nauczyć się prawidłowego ich zaparzania na różne sposoby, poprzez ćwiczenia praktyczne z zawodowymi baristami, a także oczywiście spróbować kawy przygotowywanej przez najlepszych polskich baristów. Największe polskie autorytety branży będą opowiadać o krajowym i światowym rynku kawy, a także o pochodzeniu kawy, jej uprawie, wypalaniu, gatunkach, smakach i właściwościach. W wygodnej przestrzeni wypoczynkowej będzie można delektować się różnorodnymi smakami „czarnego złota”, oglądając film z wyprawy na plantacje kawy w Kostaryce i Panamie.

Podczas warsztatów zostanie po raz pierwszy zaprezentowana polska drużyna baristów, która będzie reprezentować nasz kraj na Europejskich Drużynowych Zawodach Kawowych (European Team Coffee Challenge – ETCC), które odbędą się w dniach 9-12 marca w Sankt Petersburgu w Rosji. Ideą zawodów jest pogłębianie wiedzy i umiejętności kawowych, poprzez wspólne rozwiązanie zadań, w których oceniane są zarówno przygotowanie profesjonalne, jak i komunikacja oraz kreatywne podejście do tematu. Ważna jest współpraca baristów z różnych krajów: wymiana doświadczeń, wzajemne szkolenie, nawiązywanie kontaktów i pozyskiwanie nowej wiedzy na temat wszystkich aspektów kawy i coffee business. Polska reprezentacja zmierzy się z drużynami z: Estonii, Finlandii, Hiszpanii, Irlandii, Islandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, Szwajcarii i Ukrainy. Sponsorem polskiej reprezentacji jest firma De’Longhi.

Kto za tym stoi?

Europejskie Stowarzyszenie Kawy Najwyższej Jakości (Speciality Coffee Association of Europe – SCAE) to międzynarodowa organizacja non profit, skupiająca członków z ponad 70 krajów świata. Jej misją jest promocja kultury picia kawy i coffee excellence na każdym etapie produkcji: od nasiona do kubka oraz stałe doskonalenie umiejętności. Kluczowe znaczenie dla SCAE ma edukacja i wymiana doświadczeń ludzi działających w sektorze kawy najwyższej jakości. Swoją misję realizuje poprzez organizację różnych spotkań i wydarzeń kawowych dla branży i konsumentów, m.in. szkoleń, konferencji, zawodów (Mistrzostwa Polski Barista, LatteArt, Coffee in Good Spirits, CupTasting, Brewer’s Cup. Cezve/Ibrik), festiwali; opracowuje także raporty o rynku kawy i wspiera podmioty gospodarcze działające w sektorze speciality coffee. Każdy narodowy oddział SCAE ma swojego koordynatora, którego zadaniem jest właśnie inicjowanie

Więcej informacji :
Konrad Oleksak
koordynator SCAE w Polsce
+48 782 872 612
konradbarista@gmail.com
www.scae.com

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron