Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Whisky Live Warsaw w jubileuszowej odsłonie

Zbliżająca się dziesiąta edycja Whisky Live Warsaw będzie pod wieloma względami wyjątkowa. Organizatorzy zapowiadają moc atrakcji z racji przypadającego na ten rok jubileuszu. Pojawi się cała plejada zagranicznych gości specjalnych, a liczba wystawców osiągnie rekordowy poziom.  Szykują się dwudniowe emocje z najlepszą whisky z całego świata i dobrą, rockową muzyką.

Stadion Miejski Legii Warszawa debiutował w zeszłym roku w roli gospodarza festiwalu i ze swojego zadania wywiązał się wzorowo. Położone w centralnej, najbardziej prestiżowej części stadionu piłkarskiego – w Klubie Biznesowym, Centrum Konferencyjne oferowało blisko 2300 m kw. eleganckiej przestrzeni eventowej, stworzonej specjalnie z myślą o spotkaniach biznesowych i imprezach specjalnych. Jej funkcjonalne, przestronne, klimatyzowane sale, z panoramicznym widokiem na stadion oraz dużą ilością światła dziennego tworzyły wyjątkowy klimat prawdziwego alkoholowego święta. Nic dziwnego, że organizatorzy podjęli decyzję o przeniesieniu „domu” Whisky Live Warsaw na dłużej na ul. Łazienkowską.

Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 13-14 października (piątek-sobota) i ściągnie do Warszawy blisko 100 wystawców  z wszystkich kontynentów, co jest bezsprzecznie rekordem w historii festiwalu. Swoje oferty zaprezentują nie tylko znane, globalne koncerny, ale również małe, craftowe destylarnie oraz niezależni bottlerzy (tzw. independent bottlers).  Dominującym trunkiem będzie whisky, ale nie zabraknie również innych mocnych alkoholi, m.in. ginów i rumów. W gronie wystawców znalazło się kilku debiutantów. Podobnie jak w latach poprzednich, organizatorzy przygotowali Strefę Cygarową oraz bogatą ofertę sesji Masterclass. Oferowane warsztaty degustacyjne (dodatkowo płatne) będą unikalne, a smakowane trunki wyjątkowe.

W tym roku na WLW nie zabraknie gości specjalnych. Ingvar Ronde, autor corocznie aktualizowanej książki Malt Whisky Yearbook, będzie promować w Warszawie edycję 2024. Z kolei Ian Wiśniewski jest niezależnym publicystą, zajmującym się tematyką alkoholi, z ukierunkowaniem na trunki typu Premium, szczególnie szkocką whisky. Jego artykuły i recenzje są regularnie publikowane w Whiskey Magazine (wydanie brytyjskie i francuskie), Malt Whiskey Yearbook, Wall Street Journal, Daily Telegraph, The Times i innych magazynach.

Wzorem poprzednich edycji, przy wejściu na teren festiwalu goście festiwalowi otrzymają kieliszki i wodę. Część trunków będzie serwowana w cenie biletu (jednodniowego lub dwudniowego), a za droższe, limitowane wersje trzeba będzie zapłacić specjalnymi voucherami, dostępnymi w kasach festiwalowych. Pełne butelki serwowanych na stoiskach trunków będzie można kupić w sklepie festiwalowym w promocyjnych cenach (niższych o VAT, czyli o 23%).

Uzupełnieniem atrakcji festiwalowych będą dwa koncerty odbywające się pod koniec obu dni festiwalowych – Chłopców z Placu Broni (piątek, godz. 21:00) oraz Kobranocki (sobota, godz. 20:00). Oba zespoły tworzyły krajobraz polskiego rocka ostatnich dekad. Pierwszy z nich został założony w marcu 1987 roku w Krakowie, a już rok później zdobył II miejsce na Festiwalu Muzyki Rockowej w Jarocinie, podbijając serca fanów mocnego, muzycznego brzmienia. Z kolei Kobranocka pozostaje aktywna na scenie muzycznej od 1985 roku. Kapela aż sześciokrotnie wystąpiła na legendarnym festiwalu w Jarocinie, łącząc klimaty punk rocka z pacyfistycznymi tekstami.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Więcej informacji o festiwalu na oficjalnej stronie: https://www.whiskylivewarsaw.com/pl/

Sprzedaż biletów prowadzona jest pod adresem:

https://www.whiskylivewarsaw.com/dla-odwiedzajacych/sprzedaz-biletow/.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron