Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wrocław w gronie miast wyróżnionych w przewodniku Michelin

Poznaliśmy wyniki kolejnej selekcji restauracji wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik Michelin. Na podstawie weryfikacji i ocen niezależnych inspektorów aż siedem polskich restauracji zostało nagrodzonych prestiżowymi gwiazdkami w tym jedna dwiema gwiazdkami Michelin, dwadzieścia jeden otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż osiemdziesiąt znalazło się w rekomendacjach. Po raz pierwszy w historii do grona miast dołącza Wrocław.

Na mocy umowy zawartej pomiędzy Przewodnikiem Michelin a Polską Organizacją Turystyczną, inspektorzy wyruszyli w Polskę, dając szansę całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących wspaniałe przeżycia kulinarne. Tegoroczna selekcja jest owocem tej kulinarnej podróży.

Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszą tego rodzaju publikację na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.

Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej ze słynnym na całym świecie Przewodnikiem Michelin zaowocowała kolejnym sukcesem. Od dzisiaj na liście restauracji, które uzyskały rekomendację prestiżowej kapituły Michelin Guide, znajduje się już 108 polskich obiektów. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony. Serdecznie gratuluję restauratorom i jednocześnie, jako prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, jestem ogromnie dumny z tego osiągnięcia. Oznacza ono bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży – twierdzi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin niesie za sobą szereg korzyści. Rozwój infrastruktury oraz transportu, promocja regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej czy wzrost jakości świadczonych usług to tylko niektóre z nich. Nieocenione jest także w tym względzie potwierdzenie turystycznego prestiżu polskich miast na całym świecie i wzrost zainteresowania nimi gości zagranicznych. W statystykach zauważalny jest także wzrost liczby turystów odwiedzających miasta objęte selekcją, a liczba gości odwiedzających rekomendowane restauracje wzrosła średnio o 30%. Podobnych efektów należy spodziewać się we Wrocławiu.

Lista wyróżnionych restauracji:

Dwie gwiazdki Michelin: Bottiglieria 1881 – Kraków

Jedna gwiazdka: Arco by Paco Pérez – Gdańsk, Giewont – Kościelisko, Muga – Poznań, hub.praga – Warszawa (nowa), NUTA – Warszawa, Rozbrat 20 – Warszawa

Zielona Gwiazdka: Eliksir – Gdańsk

BiB Gourmand: Hewelke – Gdańsk, Treinta y Très – Gdańsk, Folga – Kraków, MOLÁM – Kraków, NOAH – Kraków (nowa), Fromażeria – Poznań, Posto – Poznań (nowa), SPOT. – Poznań, TU.REStAURANT – Poznań, 1911 Restaurant – Sopot, Vinissimo – Sopot, Ceviche Bar – Warszawa, Kieliszki na Próżnej – Warszawa, Koneser Grill – Warszawa, kontakt – Warszawa, Le Braci – Warszawa, Wyraj – Warszawa (nowa), BABA – Warszawa (nowa), IDA kuchnia i wino – Wrocław (nowa), Tarasowa – Wrocław (nowa), Stary Niedźwiedź – Zakopane (nowa)

REKOMENDACJE: Luneta & Lorneta Bistro Club – Ciekocinko, Eliksir – Gdańsk, Fino – Gdańsk, Mercato – Gdańsk, Niesztuka – Gdańsk, Piwna47 – Gdańsk, Ritz – Gdańsk, Sztuczka – Gdańsk (nowa), True – Gdańsk, Tygle – Gdańsk, Butchery & Wine – Gdynia, Oberża 86 – Gdynia, Amarylis – Kraków, Artesse – Kraków, Bufet KRK – Kraków (nowa), Copernicus – Kraków, Euskadi – Kraków (nowa), Farina – Kraków, Filipa 18 – Kraków, Fiorentina – Kraków, Hana Sushi – Kraków, Hankki – Kraków (nowa), Karakter – Kraków, Kogel Mogel – Kraków, Kropka. – Kraków, Mazi – Kraków, Nami Beef and Reef – Kraków, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak – Kraków, Pod Nosem – Kraków, Pod Różą – Kraków, Vamos! – Kraków (nowa), A nóż widelec – Poznań, Cucina – Poznań, Delicja – Poznań, Marino Bistrot – Poznań, NOOKS – Poznań, Papavero – Poznań, PASODOBRE – Poznań, Port Sołacz – Poznań, The Time – Poznań, Zen On – Poznań, Nare Sushi – Skórzewo (nowa), Café Xander – Sopot, Fisherman – Sopot, L’Entre Villes – Sopot, Petit Paris – Sopot (nowa), alewino – Warszawa, Bez Gwiazdek – Warszawa, Butchery & Wine – Warszawa, Dyletanci – Warszawa, Epoka – Warszawa, Europejski Grill – Warszawa, La Luce – Warszawa (nowa), Muzealna – Warszawa, Nolita – Warszawa, Noriko Omakase – Warszawa, Rusiko – Warszawa (nowa), The Farm – Warszawa, Tuna – Warszawa, Źródło – Warszawa, Restauracja Solmarina – Wiślinka, Acquario – Wrocław (nowa), CAMPO Modern Grill – Wrocław (nowa), dinette – Wrocław (nowa), Gustaw – Wrocław (nowa), Korill180 – Wrocław (nowa), La Maddalena – Wrocław (nowa), Lwia Brama² – Wrocław (nowa), Martim – Wrocław (nowa), Mercado Tapas Bistro – Wrocław (nowa), Między Mostami – Wrocław (nowa), Młoda Polska – Wrocław (nowa), Monopol – Wrocław (nowa), Most – Wrocław (nowa), Nafta Neo Bistro – Wrocław (nowa), OK Wine Bar – Wrocław (nowa), Przystań & Marina – Wrocław (nowa), Warsztat – Food & Garden – Wrocław (nowa), Wierzbowa 15 – Wrocław (nowa), Wrocławska – Wrocław (nowa)

(Źródło informacji: Polska Organizacja Turystyczna)

Aktualności

French Food Experience

W klimatycznej willi na warszawskim Mokotowie 13 czerwca swoje produkty zaprezentowali francuscy producenci żywności – wędlin, serów, przetworów z kaczki, ostryg oraz czekolady i kawy.

Przegląd Gastronomiczny 03/2025

Nowy Numer „PG” 3/2025 Ogródki gastronomiczne – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2 Fakty i mity na temat kaszy            4 Substytuty mięsa nie są prawdziwą

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron