Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

XI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

XI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle odbędą się w dniach 24-28 sierpnia 2016 roku. Organizatorami imprezy są: Urząd Miasta w Jaśle, Jasielski Dom Kultury, Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro cultura” oraz Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia.

W tym roku impreza będzie obejmować:

Dni Otwartych Piwnic (24-26 sierpnia)

Zwiedzanie jasielskich winnic połączone z degustacją win oraz komentarzem gospodarzy. Uczestnicy będą mogli nie tylko spróbować polskich win z regionu Jasielskiego, ale zobaczyć jak i gdzie te wina powstają. Będą mieli również szansę spotkania z wyjątkowymi ludźmi którzy te wina tworzą. W imprezie weźmie udział 6 winnic, które będą otwarte dla zwiedzających przez trzy dni.

III Konkurs Win Polskich (26 sierpnia)

Konkurs odbędzie się we współpracy ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich. Jury konkursowe pod przewodnictwem Tomasza Koleckiego-Majewicza,  będzie złożone wyłącznie z dyplomowanych sommelierów. Wina będą oceniane w pięciu kategoriach: wino białe, różowe, czerwone, musujące oraz słodkie. Degustacja próbek wina jest przeprowadzona „w ciemno”. Nagrodzone medalami wina prezentowane będą na stoisku stowarzyszenia podczas Dni Wina, gdzie możliwa będzie również ich bezpłatna degustacja. Wtedy też odbędzie się uroczysta gala wręczenia pamiątkowych dyplomów dla najlepszych win i ich producentów.

Warsztaty Enologiczne (27 sierpnia)

Impreza będzie obejmować winiarskie warsztaty degustacyjne. Przedstawiciele Stowarzyszenia Sommelierów Polskich poprowadzą warsztaty pod tytułem: „Odmiany polskich winnic” – przybliżające odmiany winorośli uprawiane w Polce i cechy powstających w nich win oraz „Wina musujące świata”.

OgrodyWinne (27-28 sierpnia)

Finał imprezy – prezentacja producentów i importerów wina oraz przedstawicieli innych przedsiębiorstw związanych z winiarstwem będzie połączona z bogatą ofertą gastronomiczną najlepszych producentów żywności regionalnej. Uczestnicy będą mieli możliwość degustacji win i pysznego jedzenia oraz spotkania z winiarzami i wieloma interesującymi postaciami polskiego winiarstwa. Organizatorzy planują szereg atrakcji, między innymi: prezentacje i koncerty.

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron