Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zaczarowani smakiem

Nie trzeba szukać mamtalentów, drugich Nigelli Lawson czy innych cud-chef’ów. Polskie talenty kulinarne, mistrzowie łączenia smaków i poezji podniebienia są tuż obok. Z zamkniętymi oczami wyczarują boeuf bourguignon, crème brûlée i filet mignon. Ich popisy warte są grzechu. Warte są też tytułu laureata Kulinarnego Pucharu Polski – najważniejszego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego w kraju.

Pojedynek czas zacząć
Wisienka na torcie Międzynarodowych Targów Gastronomii to najbardziej prestiżowy konkurs dla kucharzy – Kulinarny Puchar Polski. Jako jedyny konkurs w kraju został zaliczony do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez World Association of Chefs’ Societes – międzynarodową organizację skupiającą stowarzyszenia kulinarne z całego świata i tym samym reprezentującą ponad 10 milionów kucharzy. Tylko na targach Polagra Gastro można spotkać grono tak znamienitych mistrzów smaku. Jest to jedyna okazja w Polsce, aby być pośród najlepszych i poznać kuchnię na światowym poziomie. Zgodnie z regulaminem, aby wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski należało wygrać jeden z renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Grono zwycięzców podejmie wyzwanie półfinałowe już 9 października, a dzień później najlepszego z najlepszych wybierze profesjonalne międzynarodowe jury.

Halibut w roli głównej
Tegoroczne zadanie przeznaczone dla półfinalistów to przystawka stworzona na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Maksymalnie dziesięć dwuosobowych drużyn, które otrzymają nominację do finału zawalczą o puchar przygotowując danie główne z halibutem ze skórą w roli głównej oraz świeżym porem i ośmiorniczkami jako produktami drugoplanowymi. Uczestnicy konkursu będą oceniani przez międzynarodowe jury, w skład którego wchodzą wybitni szefowie kuchni. Podczas tegorocznej edycji w jury zasiądą:

  • w półfinale – uznani mistrzowie kucharscy z Polski: Jean Bos (przewodniczący jury, Euro-Toques Polska), Jarosław Uściński (OSSKiC), Jerzy Pasikowski (KSK), Zenon Hołubowski (reprezentujący MTP) oraz Piotr Murawski (Unilever Polska);
  • w finale – wybitne osobistości międzynarodowe: Malin Söderström (Szwecja), Didier Bolle-France (Bel -gia), Spiros Dimitriou (Serbia), Loïc Malfait (Wielka Brytania), Sebastien Grosdemange (Francja) oraz Hein A.J. Willemsen (Holandia). Jury degustacyjne wesprą jurorzy techniczni Andrzej Truchlewski oraz Grzegorz Olejarka.

Dowiedz się więcej:
www.kpp.mtp.pl

Anna Bąblińska – Kaczmarek, t. (61) 869 24 01, anna.bablinska-kaczmarek@mtp.pl

Magdalena Jastrzębska, t. 061 869 24 38, magdalena.jastrzebska@mtp.pl

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron