Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zaproszenie na Kongres BIOEXPO 2021

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych (0,5% całego rynku spożywczego), a z końcem 2019 w naszym kraju działało 18 637 gospodarstw legitymujących się certyfikatem, co stanowi 3,5% użytków rolnych uprawianych w Polsce.

Z Raportu Koalicji na rzecz BIO 2020 wiemy, że w  czasie pandemii sprzedaż  artykułów ekologicznych rosła zarówno w sieciach handlowych, jak i segmencie specjalistycznym, natomiast w tym samym czasie na problemy napotkały punkty działające na terenie galerii handlowych. Obecnie pod względem powierzchni upraw ekologicznych (507 637 ha) Polska zajmuje 19 miejsce na świecie, zaś przeciętnie na żywność EKO wydajemy 7 Euro w skali roku, przy czym średnia w UE to 76 euro. Te i wiele innych danych znajdują się w najnowszym raporcie „Żywność ekologiczna w Polsce”. Raport zostanie szczegółowo przestawiony podczas trzeciej edycji Kongresu BIOEXPO. Poza tym słuchacze znajdą również odpowiedzi na pytania: w jaki sposób zachęcić rolników do przejścia na ekologiczną produkcję? Jak dokładnie wygląda rolnictwo ekologiczne w Polsce? Jak przekonać konsumentów do kupowania ekoproduktów? Co kryje się pod hasłem green generation? Trzeci Kongres BIOEXPO odbędzie się 30.09-2.10.2021 w Ptak Warsaw Expo podczas Targów Żywności i Produktów Ekologicznych Bioexpo.

Zmiany w branży ekologicznej

Projekt Europejskiego Zielonego Ładu wystartował i niewątpliwie będzie miał pozytywny wpływ na branżę bio w Polsce.To już pewne, że na promocję żywności ekologicznej Polska otrzyma dodatkowe fundusze, a w szkołach i przedszkolach sugerowane jest zastosowanie ekologicznych produktów do przygotowywania posiłków. Wsparciem zostaną też objęte innowacyjne projekty badawcze w obszarach rolnictwa, leśnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w sektorze ekologicznym. Druga fundamentalna zmiana, która nastąpiła w 2021 roku, to wprowadzenie w życie dyrektywy Parlamentu Europejskiego w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko.  Jest to milowy krok w ograniczeniu stosowania plastiku. Wejście w życie dyrektywy plastikowej oznacza przeorganizowanie modelu biznesowego właściwie wszystkich firm produkujących żywność, kosmetyki czy środki czystości. Zarówno tematyka zielonego ładu, jak i dyrektywy będą szeroko omawiane podczas Kongresu BIOEXPO.

Kongres BIOEXPO 2021

Trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów– Kongres BIOEXPO to niepowtarzalna okazja do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi. Goście opowiedzą m.in. o żywności ekologicznej i jej produkcji, dbałości o naszą planetę oraz przybliżą ekoprodukty do pielęgnacji ciała i domu. Mogą wziąć w nim udział przedstawiciele branży, rolnicy, producenci z branży BIO i ci, którzy myślą o konwersji na bio, dietetycy oraz konsumenci czy osoby zainteresowane tematem ekologicznego stylu życia w Polsce.

Tegoroczny Kongres będzie podzielony na 3 części: Polskie Forum Żywności Ekologicznej, Organic Food Conference oraz panel Eko dla ciała, domu i planety.

Organizatorzy podczas trzeciej edycji wydarzenia podejmą tematykę nowych przepisów, jakie zaczną obowiązywać w krajach UE od 1 stycznia 2022, warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce i na świecie, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, przybliżą temat procesu certyfikacji oraz procesu konwersji gospodarstw rolnych z konwencjonalnych na ekologiczne. Nie zabraknie również tematów dotyczących zdrowego żywienia i wpływu żywności ekologicznej na nasz organizm. W tym roku specjalnie dla rolników konwencjonalnych zostanie  przygotowana cała część kongresu: Jak zostać rolnikiem ekologicznym. Wśród prelegentów są osoby, które od lat związane są z branżą ekologiczną oraz  partnerzy m.in.: bank BNP Paribas, kancelaria Moyers, firma Rekopol, Fundacja Fairtrade Polska. Poza tym osoby ze środowiska naukowego – przedstawiciele SGGW czy Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz członkowie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, czyli najważniejsi gracze na rynku ekologicznym.

Program Kongresu

Pierwszego dnia Forum (30 września) odbędą się aż dwa panele: Tworzymy rynek eko oraz W zdrowym ciele zdrowy duch. W ramach pierwszego z paneli  słuchacze zapoznają się z wynikami najnowszego Raportu branży ekologicznej przygotowanego przez Koalicję na Rzecz Rynku żywności BIO i NielsenIQ. Dowiedzą się też, jakie dodatkowe możliwości dla produktów ekologicznych daje certyfikat fairtrade, a także co zmieniło się dla producentów po wejściu w życie tzn. ustawy opakowaniowej. W czwartek w ramach drugiego panelu dr n. med. Tadeusz Oleszczuk opowie o leczeniu otyłości za pomocą żywności ekologicznej, a Katarzyna Bosacka odpowie na pytanie, jak i po co jeść zdrowo i ekologicznie. Uczestnicy poznają też 5 faktów, które przemawiają za stosowaniem diety wegańskiej.

Drugi dzień kongresu (1 października) to spotkanie z ekologią dla ciała, domu i planety. W tym panelu będzie można zgłębić swoją wiedzę na temat biopolimerów, rozszyfrowywania oznakowań na opakowaniach, a także dowiedzieć się, dlaczego musimy zmniejszyć swój ślad wodny. Dla przedstawicieli branży kosmetycznej zostanie przedstawiony krótki poradnik o tym, jak przejść certyfikację w kategorii kosmetyki dla ciała oraz czy ekologia w branży chemicznej jest w ogóle możliwa.

Ostatni dzień Forum (2 października) to potężna dawka wiedzy z jednej strony dla rolników konwencjonalnych, którzy dowiedzą się, jak przejść na rolnictwo ekologiczne i dlaczego warto. A druga część soboty w tym roku poświęcona będzie w całości eko-trendom. Wśród prezentacji pojawią się takie zagadnienia jak green generation, zielony listek, mobilna ubojnia dla drobiu czy rolnictwo a neutralność klimatyczna.

Polskie Forum Żywności Ekologicznej finansowane jest przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Ziaren Zbóż i Przetworów Zbożowych. Udział w polskojęzycznej części jest bezpłatny.

Wyjątkowo tegorocznej edycji Kongresu towarzyszyć będzie Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa przygotowywana wspólnie z IFOAM, która zaplanowana została na dwa pierwsze dni wydarzenia (30.09-1.10) W ramach OFC 2021 Poland poruszone zostaną tematy najnowszych, światowych trendów w branży eko, przedstawione będą aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz odbędą się prelekcje międzynarodowych autorytetów. Główne tematy, jakie zostaną poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore).  Wśród prelegentów będą przedstawiciele m.in. IFOAM, PIŻE, ITAB Planet-Score, czy EkoPlaza.

Organic Food Conference 2021, której tematem przewodnim jest „Przyszłość żywności ekologicznej” odbędzie się w formacie hybrydowym co oznacza, że można  dołączyć do wydarzenia fizycznie w Warszawie lub śledzić je online z każdego innego zakątka świata.

Aby otrzymać bezpłatny bilet na polską część Kongresu, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający oraz zarejestrować się poprzez formularz: www.forms.gle/bBH8dPFv5sZxyb8UA. Uczestnictwo w Organic Food Conference jest płatne, a bilety są do kupienia na stronie www.bioexpo.pl/organic-food-conference/. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia na: www.jemyeko.com. Organizatorami Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz PTAK Warsaw EXPO.

***

Polska Izba Żywności Ekologicznej zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

IFOAM Organics Europe to europejska federacja się zajmująca się żywnością ekologiczną i rolnictwem ekologicznym. Reprezentuje oraz ma wpływ na europejską politykę rolnictwa ekologicznego i wspiera transformacje żywności i rolnictwa. Praca federacji opiera się na zasadach rolnictwa ekologicznego – zdrowie, ekologia, uczciwość i troska. Zrzesza ponad  200 organizacji członkowskich z 34 krajów europejskich.

Ptak Warsaw Expo to największe Międzynarodowe Centrum Targowo-Wystawienniczym w Polsce i Europie Środkowej, które zlokalizowane jest na przedmieściach Warszawy. Posiada 143 000 m2 powierzchni wystawienniczej w sześciu pawilonach oraz 500 000 m2 powierzchni zewnętrznej, która może być wykorzystana do organizacji wystaw, jak i wydarzeń plenerowych.

Kongres BIOEXPO 2021

30 września – 2 października 2021

PTAK WARSAW EXPO, Aleja Katowicka 62, Nadarzyn

Strony internetowe:

www.jemyeko.com

www.organicfoodconference.bio

www.bioexpo.pl

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content