Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2021

Po roku niepewności, trudnych chwil i ogólnego marazmu w Polsce wynikających z ogólnoświatowej pandemii, ruszyły przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2021. Organizatorzy pragną, aby konkurs był namiastką powrotu do normalności, aby nadał kolorytu codziennej pracy w gastronomii i przyniósł radość z branżowego spotkania.

Po krajowych selekcjach w Warszawie i Krakowie organizatorzy mają nadzieję na powtórkę sukcesu sprzed dwóch lat. Przypomnijmy, że Bocuse d’Or Poland 2019 był niewątpliwie wielkim wydarzeniem, które odbiło się szerokim echem nie tylko w polskiej gastronomii. Do Polski przyjechali wtedy wyjątkowi szefowie kuchni z całego kraju i zagranicy, którzy wystąpili w roli jurorów.

Bocuse d’Or Poland 2019 było wyjątkową ucztą zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Wielkiej i trudnej rywalizacji towarzyszył pot, łzy wzruszenia oraz wiele niezapomnianych i pozytywnych emocji. Krajowe eliminacje wygrał wtedy Jakub Kasprzak (na zdjęciu wraz z pomocnikiem). Te wspaniałe wspomnienia napędzają do kolejnych działań i wielkich wyzwań . Przed nami kolejna selekcja – edycja 2021.

Wspomnienia motywują

W tym roku konkurs również zapowiada się wyjątkowo. Organizatorzy jeszcze nie mogą zdradzić miejsca tego największego wydarzenia, ale już dziś mają potwierdzony udział w jury kilku znanych osobistości kulinarnych z Polski i zagranicy. Tymczasem czekają na zgłoszenia. Dodatkowo, prestiżowe stowarzyszenie Bocuse d’Or Winners, zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji finałowej odsłony Bocuse d’Or  ponownie objęło patronatem honorowym polską selekcję konkursu.

Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Polandw składzie: Adam Chrząstowski – Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron, Michał Markowicz, Dominik Brodziak oraz Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w Finale Bocuse d’Or Poland 2021.

Kto może się zgłosić?

Do Bocuse d’Or Poland 2021 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy będą mieć ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału (styczeń 2023, czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001). Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2021 zaprosi wybranych kandydatów na preeliminacje, które odbędą się 2 września 2021.

Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2021 proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2021 i czym jest dla mnie start w tym konkursie. Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od Organizatora Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin konkursu,który należy odesłać do 2 sierpnia 2021. Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 10 sierpnia 2021na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz na stronach patronów medialnych.

Jesienią Wielki Finał

Finał Bocuse d’Or Poland 2021 odbędzie się na przełomie października i listopada 2021 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji wiosną 2022 roku. W tym roku Komitet Organizacyjny wyjątkowo postanowił pomóc finansowo wszystkim uczestnikom, którzy wystąpią w Finale Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy z sześciu kandydatów otrzyma od Organizatora wsparcie na przygotowania do konkursu (Finału) w wysokości 2 000 zł. Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają również nagrody pieniężne:

I miejsce – 8 000 zł

II miejsce – 4 000 zł

III miejsce – 2 000 zł

Zwycięzca polskiej selekcji 2021 otrzyma od Organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowań do europejskiej selekcji 2022.

Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w konkursie.

Informacje ogólne o konkursie

Bocuse d’Orjest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie

młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii, jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Orodbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.

Więcej informacji: www.bocusedorpoland.pl                                                                                                                                   Autor: Smarten PR

Fot.: Laureaci Bocuse d’Or Poland 2019, autor: Targi w Krakowie

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron