Po roku niepewności, trudnych chwil i ogólnego marazmu w Polsce wynikających z ogólnoświatowej pandemii, ruszyły przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2021. Organizatorzy pragną, aby konkurs był namiastką powrotu do normalności, aby nadał kolorytu codziennej pracy w gastronomii i przyniósł radość z branżowego spotkania.
Po krajowych selekcjach w Warszawie i Krakowie organizatorzy mają nadzieję na powtórkę sukcesu sprzed dwóch lat. Przypomnijmy, że Bocuse d’Or Poland 2019 był niewątpliwie wielkim wydarzeniem, które odbiło się szerokim echem nie tylko w polskiej gastronomii. Do Polski przyjechali wtedy wyjątkowi szefowie kuchni z całego kraju i zagranicy, którzy wystąpili w roli jurorów.
Bocuse d’Or Poland 2019 było wyjątkową ucztą zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów. Wielkiej i trudnej rywalizacji towarzyszył pot, łzy wzruszenia oraz wiele niezapomnianych i pozytywnych emocji. Krajowe eliminacje wygrał wtedy Jakub Kasprzak (na zdjęciu wraz z pomocnikiem). Te wspaniałe wspomnienia napędzają do kolejnych działań i wielkich wyzwań . Przed nami kolejna selekcja – edycja 2021.
Wspomnienia motywują
W tym roku konkurs również zapowiada się wyjątkowo. Organizatorzy jeszcze nie mogą zdradzić miejsca tego największego wydarzenia, ale już dziś mają potwierdzony udział w jury kilku znanych osobistości kulinarnych z Polski i zagranicy. Tymczasem czekają na zgłoszenia. Dodatkowo, prestiżowe stowarzyszenie Bocuse d’Or Winners, zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji finałowej odsłony Bocuse d’Or ponownie objęło patronatem honorowym polską selekcję konkursu.
Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Polandw składzie: Adam Chrząstowski – Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron, Michał Markowicz, Dominik Brodziak oraz Jacek Krawczyk – Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy wystartują w Finale Bocuse d’Or Poland 2021.
Kto może się zgłosić?
Do Bocuse d’Or Poland 2021 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie). Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy będą mieć ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis), który nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału (styczeń 2023, czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001). Na podstawie zgłoszeń Krajowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2021 zaprosi wybranych kandydatów na preeliminacje, które odbędą się 2 września 2021.
Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2021 proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl, w którym należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2021 i czym jest dla mnie start w tym konkursie. Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od Organizatora Formularz zgłoszeniowy oraz Regulamin konkursu,który należy odesłać do 2 sierpnia 2021. Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 10 sierpnia 2021na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz na stronach patronów medialnych.
Jesienią Wielki Finał
Finał Bocuse d’Or Poland 2021 odbędzie się na przełomie października i listopada 2021 i wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji wiosną 2022 roku. W tym roku Komitet Organizacyjny wyjątkowo postanowił pomóc finansowo wszystkim uczestnikom, którzy wystąpią w Finale Bocuse d’Or Poland 2021. Każdy z sześciu kandydatów otrzyma od Organizatora wsparcie na przygotowania do konkursu (Finału) w wysokości 2 000 zł. Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają również nagrody pieniężne:
I miejsce – 8 000 zł
II miejsce – 4 000 zł
III miejsce – 2 000 zł
Zwycięzca polskiej selekcji 2021 otrzyma od Organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowań do europejskiej selekcji 2022.
Organizatorzy serdecznie zapraszają do udziału w konkursie.
Informacje ogólne o konkursie
Bocuse d’Orjest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie
młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii, jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni. Finał konkursu Bocuse d’Orodbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.
Więcej informacji: www.bocusedorpoland.pl Autor: Smarten PR
Fot.: Laureaci Bocuse d’Or Poland 2019, autor: Targi w Krakowie