Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Czy sprawdzamy, skąd pochodzi żywność?

Soki, pasty, kasze, makarony, bakalie, mąka, płatki owsiane, masło, śmietana, jogurty, twarogi – to produkty, których używamy prawie codziennie. Często kupujemy je bez zastanowienia i sprawdzenia, skąd pochodzą i jak zostały wyprodukowane. A – jak się mówi – jesteśmy tym, co jemy.

Co więc najlepiej jeść? Produkty, które są sprawdzane na każdym etapie, mają odpowiednie certyfikaty, przy ich wyprodukowaniu nie używa się nawozów sztucznych i powstały w Polsce – czyli produkty ekologiczne.

Sprawdzajmy, skąd pochodzi produkt

W Polsce znajduje się blisko 20 tysięcy gospodarstw ekologicznych i ponad 1000 przetwórni ekologicznych. Pomimo że od 2014 roku obserwujemy regularny spadek liczby gospodarstw ekologicznych oraz ich powierzchni, to nadal mamy szeroki wybór produktów pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych. Czy Polacy jednak sprawdzają, co kupują? Jak pokazują badania ARC Rynek i Opinia z 2021, 40% konsumentów z naszego kraju sprawdza, skąd pochodzi produkt, który kupują.

Oprócz tego, że powinniśmy wspierać polskich producentów, musimy zwracać uwagę na to, jak produkt został wyprodukowany. Czy pochodzi z rolnictwa konwencjonalnego czy ekologicznego? To jest ważne nie tylko dla naszej gospodarki, ale też dla naszego zdrowia – przekonuje Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – Dlatego Polska Izba Żywności Ekologicznej ułatwia odnalezienie zdrowych i ekologicznych produktów, m.in. dzięki akcji Zielony Tydzień.

Jak rozpoznać, czy produkt jest ekologiczny i pochodzi z Polski? Wystarczy, że na opakowaniu produktu znajdziemy znak ekolistka, czyli kształt liścia z białych gwiazdek na zielonym tle. Jednostki certyfikujące z Polski używają zatem numerów o następujących formatach: PL-EKO-numer.

Zielony Tydzień od 4 do 10 kwietnia

Zielony Tydzień to akcja Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), podczas której przez 7 dni będzie można spróbować nowych smaków, odkryć nowych ekologicznych producentów, nowe sklepy z produktami bio i dowiedzieć się, dlaczego żywność ekologiczna jest lepsza. To również okazja, za niższą cenę zrobić ekozakupy. Przez cały tydzień 4-10 kwietnia każdy chętny będzie mógł skorzystać z szerokiej oferty sklepów-członków PIŻE.

Wpadliśmy na pomysł Zielonego Tygodnia, zastanawiając się, jak świętować Dzień Ziemi, który przypada 22 kwietnia. Jest to dzień, w którym szczególnie zwracamy uwagę na zmiany klimatu, środowisko, jak również na to, co jemy. Aby mieć pewność, że jemy zdrowo, powinniśmy jeść ekologicznie. Stąd pomysł na akcję, w ramach której produkty eko będą w promocyjnych cenach. Chcieliśmy świętować nie tylko jeden dzień, ale cały tydzień – bo nasza planeta na to zasługuje – mówi Krystyna Radkowska.

Produkty dostępne w ramach Zielonego Tygodnia

W ofercie są m.in. soki – np. sok z owoców róży czy sok 100% z jabłek. Superfoods takie jak glony chlorella w proszku, która wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego lub białko konopne – cenny dodatek dla osób będących na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Oprócz tego mrożone owoce i warzywa – mango, szpinak, dynia, jagoda. które idealnie przydadzą się do przyrządzenia smoothie. Dużo nabiału – śmietany, jogurty, twarogi. Dla mięsożerców krewetki północne i łosoś. Dla miłośników kiszonek zakwas z kiszonych buraków i selera. Nie zabraknie też ekologicznych makaronów, mąk i kasz. Dla miłośników słodkości – dżemy, suszone owoce i bakalie. W tym roku będą również świeże warzywa i owoce, szeroki wybór olejów – poprzez bardziej tradycyjne jak rzepakowy, lniany czy konopny, poprzez mniej znane, jak olej z orzechów włoskich czy z ostropestu, a także ekologiczne wina. Oprócz żywności ekologicznej w promocyjnych cenach będą również kosmetyki. Ale to nie wszystko! Szczegółowe informacje znajdują się na stronie internetowej www.jemyeko.com/zielony-tydzien/

Zielony Tydzień

4-10 kwietnia 2022

www.jemyeko.com/zielony-tydzien/

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym akcji.

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron