Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej

Żyjemy w czasach, w których liczy się efekt ilościowy, osiągany często za cenę eksploatacji przyrody – rolnictwo konwencjonalne jest nastawione na pozyskanie jak największego plonu, bez względu na skutki dla środowiska. Jak więc zadbać o naszą planetę? Najlepiej wybierając żywność ekologiczną! Już w poniedziałek – 22 kwietnia, w Międzynarodowy Dzień Ziemi – rozpoczyna się 4. edycja Zielonego Tygodnia! Na czym dokładnie polega ta akcja i dlaczego warto sięgać po żywność ekologiczną?

Nie zanieczyszcza środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin i herbicydami, usprawnia obieg materii w przyrodzie czy zwiększa zatrzymywanie wody w glebie – to tylko niektóre przykłady pozytywnego wpływu rolnictwa ekologicznego na środowisko. Polska Izba Żywności Ekologicznej – organizacja zrzeszająca m.in. polskich producentów, dystrybutorów, sklepy – z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi pokazuje, jak rolnictwo ekologiczne wpływa na naszą planetę oraz zachęca do kupowania ekoproduktów. W ramach akcji Zielony Tydzień przez siedem dni, od 22 do 28 kwietnia, w ekosklepach będzie można znaleźć wyjątkowe produkty w atrakcyjnych cenach. Do oferty trafiło niemal 200 artykułów, a wśród nich owoce i warzywa w różnorodnych formach – świeże, mrożone, kiszone – także w postaci przetworów, przekąski, nabiał, oleje, przyprawy, zioła. Oprócz tego, także ekologiczne soki, kawy, herbaty, a nawet wina. Całą ofertę można znaleźć na stronie akcji.

Produkty ekologiczne, czyli jakie?

Certyfikowany artykuł ekologiczny to produkt wyprodukowany bez użycia substancji chemicznych, których celem jest maksymalizacja plonów. Żywność ekologiczna jest wyrabiana w ramach systemu rolnictwa ekologicznego, który obejmuje nie tylko produkcję surowców, ale także cały proces „od pola do stołu” – włączając przetwarzanie, pakowanie, a nawet importowanie produktów lub surowców z krajów trzecich, które spełniają wymagania unijnych przepisów w tym zakresie. Uprawa ekologiczna odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego, w trosce o bioróżnorodność i zachowanie homeostazy ekosystemu. W efekcie uzyskujemy produkty wytworzone bez użycia pestycydów i herbicydów.

Jak odróżniać produkty ekologiczne i dlaczego warto je wybierać?

W jaki sposób odróżnić produkty sprawdzone i opatrzone certyfikatem od tych obandowanych tylko hasłami reklamowymi? Gwarancją, że sięgamy po produkt ekologiczny jest symbol Euroliścia na opakowaniu – liść utworzony z białych gwiazdek na zielonym tle. Wybierając produkty ekologiczne, dbamy o swoje zdrowie, ale także o planetę. Gdy kupujemy żywność ekologiczną, wspieramy rolników praktykujących zrównoważone metody uprawy, które są przyjazne dla gleby i chronią ją przed erozją. Dzięki temu pośrednio wpływamy na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych oraz zanieczyszczeń wód gruntowych.

Najlepiej sięgnąć po żywność ekologiczną już dzisiaj!

To najlepszy moment na to, by wprowadzić zmiany do diety swojej, i diet swoich najbliższych. Pod tym względem rok 2024 jest szczególny. Właśnie teraz IFOAM –  ogólnoświatowa organizacja działająca na rzecz rolnictwa ekologicznego – wprowadza nową strategię na lata 2024-2034. IFOAM dąży do wzmocnienia pozycji rolnictwa organicznego na całym świecie, zapewniając wsparcie rozwoju krajowych rynków, społeczności, kwalifikacji producentów i jakości ich produktów. W ramach nowej strategii traktuje rolnictwo ekologiczne jako narzędzie do rozwiązywania globalnych kryzysów poprzez wzajemną mobilizację państw, partnerstwo i prowadzenie inkluzywnych rozmów. Wspólnie możemy wpłynąć na pozytywną zmianę, zaczynając od naszych domów, ale sięgając znacznie dalej! Nasze konsumenckie wybory mają swoje konsekwencje także dla globalnego rynku spożywczego, a przede wszystkim dla naszej planety.

Jak kupować w ramach Zielonego Tygodnia?

Kupowanie eko jest proste. Ekoprodukty – z symbolem euroliścia, czyli  zielonym prostokątem, na którym umieszczone są białe gwiazdki tworzące liść – można znaleźć teraz w każdym markecie. Gdzie i jakich, przecenionych w ramach Zielonego Tygodnia,  produktów szukać? Tu z pomocą przychodzi strona www.jemyeko.com/zielony-tydzien/

 Można na niej znaleźć:

●        Listę sklepów (stacjonarnych, jak i online) z żywnością ekologiczną, oferujących przecenione artykuły

●        Produkty, które będzie można nabyć w promocyjnych cenach.

W tym roku do akcji zgłosiły się sklepy online oraz sklepy stacjonarne z całej Polski. Partnerami są również producenci żywności ekologicznej, którzy specjalnie na tę okazję proponują zakup swoich produktów w obniżonych cenach.

Akcja jest finansowana przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Partnerem Gold Polskiej Izby Żywności Ekologicznej jest firma BioGol, która oferuje produkty w 100% organiczne, certyfikowane zgodnie ze standardami UE. Właścicielem firmy jest piłkarz Grzegorz Krychowiak.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym akcji.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron