Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy reprezentanta Polski  na XI konkursie Tío Pepe Challenge – Sherry Cask Edition 2024 w Jerez!

Dominika Bernatowicz z warszawskiego cocktail baru El Koktel będzie reprezentować Polskę na światowym finale konkursu Tío Pepe Challenge – Sherry Cask Edition 2024 w hiszpańskim Jerez. Tío Pepe Challange to najstarszy, największy i najbardziej prestiżowy konkurs sherry na świecie organizowany przez słynną winiarnię González Byass. Uczestniczą w nim przedstawiciele 20 państw wyłonieni w eliminacjach krajowych. 

Zmagania krajowe

Do krajowego finału konkursu Tío Pepe Challange 2024 zakwalifikowało się 10 osób reprezentujących polskie bary. Kandydatów wybrano, oceniając pomysł na autorski koktajl. Autorzy dziesięciu najciekawszych miksów spotkali się 15 kwietnia w gościnnych progach Cocktail Baru „Wszyscy Święci” w Poznaniu, aby podjąć walkę o zaszczyt reprezentowania Polski podczas światowego finału w Jerez de la Frontera w Hiszpanii.

Polscy kandydaci spisali się znakomicie, prezentując nowatorskie propozycje koktajli. Poziom kreatywności barmanów był wyjątkowo wysoki, co odzwierciedlało ich głębokie zrozumienie i uznanie dla win z Jerez.

Zgodnie z tradycją konkursu, finaliści musieli zmierzyć się z trzema różnymi wyzwaniami. Najpierw była to degustacja win sherry w ciemno w celu sprawdzenia wiedzy o produkcie, później – wykazanie się umiejętnością posługiwania się kultowym narzędziem winiarskim, czyli tzw. „venencią” oraz  zaprezentowanie autorskiego koktajlu.

Sędziami zawodów byli: João Vicente, Globalny Ambasador firmy González Byass, Łukasz Chodacki, zwycięzca Tío Pepe Challenge Poland 2023 oraz Piotr Sajdak, Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów. – W tym roku barmani wykazali się fenomenalnym poziomem umiejętności i kreatywności, pokazując, że praca z winami z Jerez nigdy nie była dla nich łatwiejsza i bardziej intuicyjna. Jednak tym, co naprawdę wyróżniało się w tym roku, były naturalne umiejętności gościnności wykazane przez wszystkich barmanów w swoich prezentacjach – powiedział João Vicente, Globalny Ambasador Marki González Byass.

Zdeklasowała konkurencję

Największą ilość punktów w trzech konkurencjach zdobyła Dominika Bernatowicz z warszawskiego El Koktel i to ona będzie reprezentować Polskę w Hiszpanii. Drugie i trzecie miejsce zajęli: Jędrzej Mizerny z Cocktail & Whisky Pub Szkocka z Wrocławia oraz Aleksiej (Alex) Tatarynau z Flisaka ‘76 z Gdańska.

Dominika Bernatowicz zawodowo związana jest z gastronomią od 7 lat. Barmaństwo jest jej świadomym wyborem i pasją,  a warszawski Bar El Koktel ulubionym miejscem pracy. – Codziennie coś odkrywam, uczę się i poznaję ciekawych ludzi. Miksologia napędza mój rozwój – mówi barmanka.  – W sherry zaintrygowało mnie nie tylko wino, które bardzo lubię, ale też kultura Andaluzji, historia regionu Jerez,  a najbardziej flamenco. Ten taniec zainspirował mnie do opracowania koktajlu, w którym składniki odpowiadają różnym elementom przedstawienia. Miksowi dałam nazwę Entre Dos Tierras („Pomiędzy dwoma światami”), bo opowiada historię o tym co dzieje się między naszym światem, tym sherry oraz flamenco – relacjonujeDominika Bernatowicz.

Finał konkursu w Jerez de la Frontera odbędzie się 7 i 8 maja. – Życzymy Dominice powodzenia w zaprezentowaniu swoich umiejętności i kreatywności na arenie międzynarodowej. Niech ta podróż do Jerez będzie pełna sukcesów i niech przyniesie naszej reprezentantce tytuł zwycięzcy Tio Pepe Challenge 2024 – mówi Paweł Gąsiorek, Prezes Domu Wina.

O Tío Pepe Challange

Tio Pepe Challenge to coroczny światowy konkurs organizowany przez González Byass w celu uczczenia sztuki miksologii i wszechstronności win sherry. Barmani z całego świata prezentują swój talent i kreatywność, przygotowując wyjątkowe koktajle inspirowane słynnymi winami z Jerez. Wyzwanie ma na celu uwydatnienie bogatych smaków i tradycji win i alkoholi mocnych z Jerez, jednocześnie przesuwając granice miksologii.

Polacy do tej pory brali udział w konkursie trzykrotnie. W 2021 roku Polskę reprezentował Maciej Mazur z TAG Bar z Krakowa, który dotarł do półfinałów. Z uwagi na pandemię, konkurs odbywał się wtedy na Instagramie.  W roku 2022 organizatorzy powrócili do normalnej formuły uczestnictwa, na miejscu. Tym razem, eliminacje krajowe wygrał Dawid Stoch „Bobik” z Baru Mercy Brown w Krakowie. W Hiszpanii zakwalifikował się do finałów i zajął 4. miejsce. W 2023 do Jerez pojechał Łukasz Chodacki z gdańskiego baru Flisak’76.

Trzymamy kciuki za naszą reprezentantkę!

Fot. Patryk Kapiszewski

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 2/2024

Nowy numer „PG” 2/2024 Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy 3 TARGI Mistrzowie i profesjonaliści GASTROTARGI SMAKKi 2024  

Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2024

Premiera XIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród dla szefów

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron