W dniach 12–13 lipca Ogrody Hortulus Spectabilis ponownie zamieniły się w niezwykłą przestrzeń, gdzie piękno natury spotkało się z kulinarną kreatywnością. Tegoroczna, jubileuszowa edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem „Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori” i zgromadziła miłośników ogrodnictwa, zdrowego stylu życia, pasjonatów kulinariów i florystyki z całej Polski.
Dwa dni pełne kwiatowych inspiracji upłynęły na degustacjach, warsztatach, pokazach i prelekcjach. Kwiaty zagościły nie tylko na talerzach, ale i w kosmetykach, dekoracjach, biżuterii oraz… na sukniach!
Rekord Polski – największa zupa z kwiatów liliowca!

Bez wątpienia jednym z największych wydarzeń festiwalu było ustanowienie Rekordu Polski w kategorii największej zupy z kwiatów jadalnych. Bohaterem dnia został liliowiec, którego aż 21,6 kg trafiło do wielkiego garnka! Zupę przygotował Szef Kuchni Festiwalowej, Mariusz Siwak, wspólnie z niezastąpionymi paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Mścic. Powstało ok. 130 litrów aromatycznej zupy, ale żeby rekord został zatwierdzony, musiała ona… zniknąć całkowicie! Dzięki zaangażowaniu naszych gości, którzy chętnie ustawili się w kolejce – zupa została zjedzona do ostatniej kropli. To było nie tylko kulinarne osiągnięcie, ale i piękny przykład wspólnego celebrowania smaku i pasji do natury.
Kwiaty w kuchni – sałatki, makarony, sushi
Kwiatowe dania nie kończyły się na zupie! Szef Kuchni Mariusz Siwak serwował również sałatki i makarony kwiatowo-warzywne, które zachwycały smakiem, kolorami i świeżością składników. Kacper Rudzki, szef kuchni wegetariańskiej, przygotowywał na żywo rolki sushi z dodatkiem kwiatów jadalnych, opowiadał o historii sushi, różnych jego odmianach i zdradzał sekrety przygotowania domowego sushi w wersji kwiatowej.

Pierogi z różnymi nadzieniami – m.in. słodkie z różą, lawendą, nagietkiem i pysznogłówką – podbiły serca smakoszy, a chrupiące kwiaty w tempurze, kiszone liliowce i patisony przyciągały gości.

Festiwalowa kuchnia roślinna zachwycała nie tylko smakiem, ale też kolorami i aromatami. Kwiaty jadalne połączone z warzywami i ziołami tworzyły dania, które były równie piękne, co smaczne.
Edukacja i prelekcje
Wiedzą o kwiatach i ich zastosowaniu kulinarnym dzieliła się dr Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek o kwiatach jadalnych, która mówiła o tym, jakie kwiaty są jadalne, jak je zbierać i przetwarzać, które gatunki są najpopularniejsze w różnych częściach świata, jak smakują różne kwiaty i jak najlepiej je łączyć.
Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach „Małego Ogrodnika”, podczas których samodzielnie sadziły zioła i kwiaty jadalne. Dorośli z kolei poznawali tajniki zakładania i pielęgnacji ogrodów warzywno-ziołowych oraz rabat kwiatowych.
Nie zabrakło pokazów florystycznych prowadzonych przez prof. UPP dr hab. Agnieszkę Krzymińską (międzynarodowy sędzia florystyki i mistrzyni w zawodzie florysta), konkursów florystycznych i pokazów sztuki rzeźbienia w owocach w wykonaniu Grzegorza Gniecha , mistrza świata w carvingu.

10. edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych była pełna smaków, zapachów, barw i inspiracji. Uczestnicy wyjechali bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę, pomysły i doznania zmysłowe.



