Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

2014 Baranina – zaproszenie do udzialu

16 sierpnia 2014 roku odbędą się
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014

 

Głównymi organizatorami są:
– Leszek Makulski tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl
– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli :
– Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
– Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń

Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski i przypominamy.

 

Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a, część nazwana w skrócie folklorystyczna tak jak od lat – przed Karczmą góralską – Ustroń ul. Nadrzeczna 1.

 

Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
– promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
– prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :

– comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas
pracy na stanowisku konkursowym)

Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres : gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.

Organizator Mistrzostw zapewnia :
– nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
– grill elektryczny (ogólny dostępny)
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Tutaj znajdziesz:Regulamin

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content