Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

2014 Baranina – zaproszenie do udzialu

16 sierpnia 2014 roku odbędą się
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014

 

Głównymi organizatorami są:
– Leszek Makulski tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl
– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.

IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli :
– Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
– Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń

Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski i przypominamy.

 

Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a, część nazwana w skrócie folklorystyczna tak jak od lat – przed Karczmą góralską – Ustroń ul. Nadrzeczna 1.

 

Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
– promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
– prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.

Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami

Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :

– comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas
pracy na stanowisku konkursowym)

Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres : gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.

Organizator Mistrzostw zapewnia :
– nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
– grill elektryczny (ogólny dostępny)
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Tutaj znajdziesz:Regulamin

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron