16 sierpnia 2014 roku odbędą się
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń 2014
Głównymi organizatorami są:
– Leszek Makulski tel. 601 088 262 gastronomia@wp.pl
– Jan Sztefek tel. 606 317 880 sztefek@ustron.pl – Wielki zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.
Współorganizatorem Konkursu jest firma RM Gastro.
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad imprezą Świętem i Konkursem objęli :
– Anna Olszewska – Konsul Generalny RP
– Marek Sawicki – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
– Jerzy Nogowczyk – Starosta Cieszyński
– Ireneusz Szarzec – Burmistrz Miasta Ustroń
Konkurs nominowany jest w 2014 roku do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski i przypominamy.
Tegoroczne IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny odbędą się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a, część nazwana w skrócie folklorystyczna tak jak od lat – przed Karczmą góralską – Ustroń ul. Nadrzeczna 1.
Głównym celem Mistrzostw jest :
– wyłonienie najlepszych kucharzy w przygotowaniu i podawaniu dań z baraniny i jagnięciny
– promocja i prezentacja potraw z polskiej baraniny i jagnięciny
– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim
– promowanie produktów tradycyjnych i regionalnych
– prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd.
– zintegrowanie środowiska we wspólnych działaniach na rzecz promocji polskiej baraniny i jagnięciny
W Mistrzostwach uczestniczyć będzie do 9 dwuosobowych ekip kucharskich, wyłonionych spośród nadesłanych zgłoszeń.
Każda ze startujących ekip ma do przygotowania 5 porcji przekąski zimnej lub gorącej i 5 porcji dania głównego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski są:
– Ser owczy bundz, oscypek z dowolnymi dodatkami
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego są :
– comber z polskiej jagnięciny lub baraniny + dowolny rodzaj kapusty (dowolnie przetworzonej podczas
pracy na stanowisku konkursowym)
Zgłoszenie wraz z recepturą i zdjęciem potrawy należy przesyłać na druku zgłoszenia drogą elektroniczną do dnia 20 lipca 2014 roku na adres : gastronomia@wp.pl lub sztefek@ustroń.pl.
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na branżowych stronach internetowych do dnia 27 lipca 2014 roku.
Organizator Mistrzostw zapewnia :
– nocleg i wyżywienie wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniu 15/16.08 2014
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– szatkownica firmy Hallde RG50 1szt./na stanowisko
– grill elektryczny (ogólny dostępny)
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko