27 maja na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki ogłosił, długo wyczekiwany, IV etap odmrażania gospodarki. Zniesione zostały limity przebywania osób w restauracjach, kawiarniach i barach. Podano nowe wytyczne również dla branży gastronomicznej i hotelarskiej.
Od soboty czyli 30 maja zniesione będą limity osób w restauracjach, kawiarniach i barach, przy czym nadal będzie obowiązywać zasada zachowania dwumetrowego dystansu społecznego. Zasady te zostały ogłoszone podczas wczorajszej ( 27.05) konferencji prasowej premiera Mateusza Morawieckiego. Jest to IV etap znoszenia restrykcji wynikających z epidemii koronawirusa.
Do tej pory w restauracji, sklepie, na targu, w punkcie usługowym czy na poczcie na 1 osobę musiała przypadać określona powierzchnia lub liczba okienek. Od 30 maja ta zasada przestaje obowiązywać, ale w punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami. Klienci, zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików.
Od 6 czerwca umożliwiono również organizację wesel i uroczystości rodzinnych, w których bierze udział do 150 osób. Weselnicy nie muszą nosić maseczek.
Od 30 maja restauracje i bary hotelowe mogą być otwarte i serwować na sali posiłki gościom. Od 6 czerwca w hotelach mogą zacząć działać baseny, siłownie, kluby fitness. Właściciele hoteli muszą jednak zachowywać określone zasady sanitarne.
Będzie również możliwa organizacja targów, wystaw i kongresów – tylko w odpowiednich warunkach sanitarnych.
Szczegóły i więcej informacji: