Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
1-2/2021

Nowy numer „PG” 1-2/2021

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

W numerze  m.in.:

3 Z BRANŻY
Wspólny głos poparcia dla branży
Manifest dla Polskiej Gastronomii

6 TECHNIKA
Wiesława Grzesińska
Pakowanie żywności w gastronomii

10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Dieta bez laktozy

19 RAPORTY
Kuchnia roślinna w Polsce
Wyniki raportu dla Pyszne.pl

28 ŻYWIENIE A ZDROWIE
Katarzyna Wolnicka
Talerz zamiast Piramidy
Najnowsze zalecenia dot. zdrowego żywienia

34 KORESPONDENCJA Z PORTUGALII
Marcin Zatyka
Gastronomia, czyli od historii po atrakcje

36 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A. W.
Trunek na frasunek
Co słychać w branży?

38 COCKTAIL BAR
winny maniak
Winne przekręty

 

Drodzy Czytelnicy!

            Zwykle w Nowy Rok wchodzimy pełni energii i z nadzieją, że będzie lepiej. Na pewno wielu z Was, podobnie jak my marzyło o jak najszybszym otwarciu restauracji. Niestety, tak się nie stało. Branża pogrążona jest w coraz większym kryzysie, a funkcjonowanie w trybie wynosów i dowozów pozwala tylko na przetrwanie.

            Niektórzy liczyli na odmrożenie gastronomii po 18 stycznia br. Nadzieje te okazały się płonne. Wielu przedsiębiorców postanowiło więc otworzyć swoje lokale gastronomiczne pomimo istniejących zakazów. Zdesperowani przez rosnące z każdym dniem długi nie mogli już dłużej czekać. Restauracje zostały bowiem otwarte najczęściej przez tych, których w ogóle nie objęła pomoc rządowa. Zapoczątkowana na Podhalu akcja buntu przedsiębiorców #OtwieraMY odbiła się szerokim echem po całym kraju, nie tylko w branży HoReCa. W ślad za nią posypały się mandaty i kontrole Sanepidu.           

Dwa tygodnie później, 5 lutego, znów nastąpił koniec złudzeń. W ramach próbnego otwierania gospodarki rząd umożliwił od 12 lutego m.in. otwarcie hoteli dla gości pod warunkiem 50% obłożenia. Utrzymano zamknięcie gastronomii, która najwyraźniej została uznana za branżę niebezpieczną dla zdrowia i sprzyjającą transmisji koronawirusa. A przecież przy ścisłym reżimie sanitarnym mogłaby już funkcjonować. Restauratorom zostało tylko oczekiwanie na przyszłość… i obserwowanie kolejek ludzi stojących bez dystansu w „bezpiecznych” i ponownie otwartych galeriach handlowych.

            Przy tak niewesołej perspektywie wchodzimy w kolejny rok. To czas dla naszej Redakcji szczególny, ponieważ „Przegląd Gastronomiczny” tej jesieni obchodzić będzie jubileusz 75-lecia (sic!). Czasopismo nieprzerwanie od X 1946 r. wspiera polską gastronomię, choć zaczynało od  kilkustronicowej broszury, edukującej kierowników zakładów żywienia zbiorowego. Krótką historię „PG” przedstawimy w numerze 10/21. Wielkim smutkiem napawa nas fakt, że w tym wyjątkowym dla naszej Redakcji roku branża znajduje się w tak głębokim kryzysie i walczy o przetrwanie.

             Wiedza zawsze jest przydatna, szczególnie w niepewnych i trudnych czasach. Dlatego bezpłatnie udostępniamy Państwu na naszej stronie to wydanie czasopisma (nr 1-2/2021), chcąc być pomocnym w kryzysowym okresie. Dziękujemy za zaufanie i za to, że od 75 lat są Państwo z nami. Przy okazji zachęcamy do zamówienia prenumeraty kolejnych zeszytów „PG”, który już od tylu lat relacjonuje wieści z branży, prezentuje nowe technologie i produkty oraz doradza jak prowadzić gastronomiczny biznes. Przy okazji zapraszamy Państwa do odwiedzin na naszej stronie www.przeglad-gastronomiczny.pl, która wkrótce zostanie gruntownie zmodernizowana.

            W tym numerze jak zwykle nie zabraknie interesujących artykułów oraz kroniki branżowej. Polecamy zwłaszcza lekturę artykułu Adriany Lotolc z kancelarii OWIW LEGAL pt. „Tarcza dla restauratorów (cz. IV)”. Autorka przedstawia w nim najnowsze regulacje prawne oraz podpowiada jak można skorzystać z rządowej pomocy dla branży HoReCa. Zabezpieczenie jedzenia dostarczanego dla gości restauracji to temat jak najbardziej na czasie, więc warto sięgnąć po artykuł Wiesławy Grzesińskiej pt. „Pakowanie żywności w gastronomii”. Natomiast Dorota Czerwińska w artykule naukowym „Dieta bez laktozy” wzbogaca naszą wiedzę o nietolerancji pokarmowej na laktozę. Bardzo ciekawie prezentują się też najnowsze zalecenia dot. zdrowego żywienia, które przedstawiła Katarzyna Wolnicka w artykule „Talerz zamiast Piramidy”.

            Życzymy Państwu dużo zdrowia oraz wytrwałości. Pomimo wszystkiego, mamy nadzieję, że już niedługo spotkamy się przy restauracyjnym stoliku. To jest nasze najważniejsze życzenie na 2021 r.                                                               

Przyjemnej lektury!
Redakcja

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron