Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Nauczyciele dla gastronomii

Nauczyciele dla gastronomii

Szczecińskie szkoły dla gastronomii” to akcja zainicjowana przez dyrekcję Szkoły Podstawowej nr 63 w Szczecinie. Nauczyciele chcą oddać część swojej trzynastej pensji, aby wesprzeć wybrany lokal gastronomiczny.

–  Starówka zawsze tętniła życiem, wystarczyło otworzyć okna w szkole, aby uczyć się języków obcych. Z tym większym żalem patrzę na zamknięte restauracje ludzi, którzy muszą sprzedawać swój dobytek, aby mieć z czego żyć. Dlatego postanowiliśmy zrobić coś, aby wesprzeć chociaż jeden lokal. Nie jestem naiwna i wiem, że wszystkim nie pomożemy. Jednak nie możemy się biernie przyglądać sytuacji –  mówi Joanna Poleć-Trusiuk, dyrektorka SP nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie i pomysłodawczyni akcji.

Od 1 do 12 lutego przedsiębiorcy, którzy chcieliby skorzystać z pomocy nauczycieli mogą się zgłaszać na maila: sekretariat@sp63.szczecin.pl

Będziemy prosić o rozmowę i krótki opis sytuacji w firmie. Wiemy, że to nie jest łatwe przyznawać się do kłopotów finansowych. Staramy się spojrzeć na problem szerzej: w gastronomii pracują też rodzice naszych uczniów, a ta trudna sytuacja przenosi się także w jakiś sposób na dzieci. Tym bardziej chcemy pomóc. Pensje nauczycieli nie są wysokie, ale jeśli ktoś chce, może przekazać tyle ile uważa, razem możemy więcej. Jest nas w Szczecinie kilka tysięcy – dodaje Joanna Poleć-Trusiuk.

Niebawem zostanie utworzone konto bankowe, a zebrane na nim środki zostaną przekazane na ten cel. Z lokali, które się zgłoszą zostanie stworzona lista, następnie nauczyciele, którzy zechcą wziąć udział w głosowaniu, wyłonią punkt, dla którego do 15 marca przeznaczone będą pieniądze.

Wiele zależy od tego ile uda się nam zebrać. O wszystkich krokach będziemy informować w grupie „Szczecińskie szkoły dla gastronomii” na Facebooku, wszystkie informacje będą jawne. Zależy nam na tym, abyśmy pomogli komuś np. nie zwolnić pracownika, albo odroczyć decyzję o zamknięciu do momentu, gdy gastronomia zostanie odmrożona – opowiada Joanna Poleć-Trusiuk.

Źródło: www.szczecin.naszemiasto.pl; oprac. Redakcja

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron