W ramach Festiwalu Smaków w Cieszanowie 26.06.2021 r. odbędzie się konkurs kulinarny „Smaki Galicji”, który nominowany jest do prestiżowego Konkursu Pucharu Polski. Konkurs ten odbędzie się pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
W składzie jury zasiądą mistrzowie kulinarni: Jarosław Uściński Prezes OSSKiC, Mirosław Reszczyk Skarbnik, Piotr Szczygielski Przewodniczący Komisji Weryfikacyjnej, Kurt Scheller – Honorowy Prezes OSKIC, Marcin Purgacz, członek OSSKiC. Skład jurorów dopełni Artur Lenczewski, reprezentujący stowarzyszenie Polska Inicjatywa Kulinarna. Zgodność z wytycznymi KPP obserwowana będzie przez reprezentanta kapituły Kulinarnego Pucharu Polski, Agnieszkę Glamowską, Dyrektora Projektu.
Konkurs „Smaki Galicji”
To będzie wielka kulinarna uczta. Rozpocznie się już 19 czerwca zawodami wędkarskimi dla dorosłych w dyscyplinie gruntowo-spławikowej. Tydzień później, w sobotę 26 czerwca odbędzie się wielka kulinarna feta podczas konkursu „Smaki Galicji”. W ramach tego plenerowego wydarzenia odbędzie się też konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich „Galicyjska Miska” oraz warsztaty i pokazy kulinarne (poprowadzone przez mistrzów kulinarnych pełniących rolę jurorów w konkursie KPP), z wielkim gotowaniem zupy rybnej pod nadzorem Mistrzyni AgroLigi 2018 Anny Kuśmierczak Kuceł oraz warsztaty filetowania karpia, z ryneczkiem produktów tradycyjnych pochodzących prosto z natury, połączonym z degustacją ryb słodkowodnych prezentowanych przez Agnieszkę Andruszewską z Zarządu Dóbr Smolin. Całość dopełni scena muzyczna i wiele atrakcji dla rodzin, m.in. zapaleńcy wędkarstwa będą mogli spróbować swoich sił na symulatorze rzutów, nie zabraknie stoisk promocyjnych PZW Przemyśl i PZW Zamość, przeprowadzone zostaną gry i zabawy dla dzieci i młodzieży, a dla dorosłych wędkarzy będą przygotowane konkurencje sportowe.
Konferencja
W przededniu plenerowego wydarzenia przeprowadzony zostanie konkurs dla Gospodarstw Rybackich z obszaru działania RLGD Roztocze oraz konferencja, w której poruszane będą zagadnienia:
– Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – wykład pt. „Kształtowanie marki ryb słodkowodnych w oparciu o smak i tradycję produktów lokalnych”
– Tomasz Róg historyk regionalista – wykład pt. „Tradycje hodowli ryb słodkowodnych na terenie powiatu lubaczowskiego w dwudziestoleciu międzywojennym”
– Jarosław Uściński Prezes OSSKiC– wykład pt. „Wartości odżywcze ryb słodkowodnych”
– Agnieszka Andruszewska Właścicielka Zarządu Dóbr Smolin– wykład pt. „Historia gospodarstwa rybackiego „Zarządu Dóbr Smolin”
Turniej nalewek
Nie można też pominąć konkurencji przeznaczonej tylko dla uczestników dorosłych – turnieju nalewek realizowanego pod nazwą „Nalewki na Kresach”, który rozstrzygany będzie uroczyście 26 czerwca, a zwycięzca wraz z osobą towarzyszącą otrzymają oprócz zwycięskiej karafki, voucher na dwudniowy wyjazd – Lwów perła Galicji, gdzie obok licznych atrakcji najważniejszym punktem wycieczki będzie uroczysta kolacja dla dwojga w Restauracji Baczewskiego, połączona z degustacją trunków.
Sam skład kapituły świadczyć będzie o renomie turnieju, bowiem tradycję smaków wytwarzanych nalewek i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oceniać będą znani kiperzy: Hieronim Błażejak – wieloletni mistrz w sztuce komponowania nalewek domowych, laureat wielu prestiżowych nagród w tej dziedzinie; Jan Babczyszyn – Prezes Polskiej Akademii Smaku, jeden z twórców Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu oraz konkursu Polska Nalewka Roku; Wojciech Suchanek – od wielu lat pasjonat nalewek i ich tworzenia, komponowania, szukania nowych smaków z różnych gatunków owoców i ziół. Do największych jego sukcesów należy zdobycie trzykrotnie Mistrza Polski w Konkursie Polska Nalewka Roku w Poznaniu, laureat 1 i 2 miejsca na największym turnieju na świecie i wielu innych wyróżnień w całej Polsce; Kurt Scheller – znany wszystkim szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej oraz przedstawiciel lokalnego środowiska, Marian Ciepły – Zastępca Przewodniczącego Rady Miasta i Gminy Cieszanów.
Całości planowanego wydarzenia dopełni podsumowanie projektu połączone z praktycznymi warsztatami kulinarnymi „Rybka dobra jest” realizowanymi przez Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosława Uścińskiego. Uczestnikami warsztatów będą uczniowie Zespołu Szkół w Oleszycach pełniący rolę wolontariuszy przy konkursie KPP oraz przedstawiciele grup rybackich, wędkarskich, kół gospodyń wiejskich i miłośników sztuki kulinarnej.
Więcej informacji: www.ckis.cieszanow.pl/category/festiwal-smakow/