Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Podcast „Rozmowy o Polskim Stole”

Stowarzyszenie Polska Wódka opublikowało podcast popularyzujący wiedzę na temat, szeroko pojętych, polskich kulinariów. „Rozmowy o Polskim Stole” przybliżają słuchaczom historię staropolskich biesiad, tradycyjnych dań i Polskiej Wódki – trunku jakościowego, wpisanego w naszą kulturę, a dzięki temu także na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Gośćmi Andrzeja Szumowskiego – Prezesa Stowarzyszenia Polska Wódka oraz Elżbiety Kwiecińskiej-Prysłopskiej – Dyrektor Generalnej Stowarzyszenia Polska Wódka są historycy, kulturoznawcy i szefowie kuchni, którzy zabierają słuchaczy w niesamowitą podróż w czasie i przestrzeni. Edukują, wyjaśniają i odkrywają tajemnice polskiego stołu.

Kultura kulinarna jest bardzo ważnym elementem historii i tradycji naszego kraju. Nie wszyscy wiedzą jednak, że nie dotyczy ona jedynie dań, które przez wieki podawano na polskich stołach, ale także napojów alkoholowych, takich jak Polska Wódka, a także zwyczajów, świąt czy zastawy.

Rozmowy ze specjalistami od polskiej kultury kulinarnej

„Rozmowy o Polskim Stole” to 11 odcinków, w których o kulinariach opowiadają m.in. znani w Polsce szefowie kuchni, tacy jak Karol Okrasa czy Bogdan Gałązka. Tradycję przybliżają również historycy związani ze środowiskiem akademickim, np. prof. Jarosław Dumanowski i dr Izabela Kamińska, oraz badacze kultury kulinarnej – m.in. Magdalena Tomaszewska-Bolałek czy Magdalena Maślak.

Celem podcastu „Rozmowy o Polskim Stole” jest popularyzacja wiedzy o naszej bogatej kulturze kulinarnej – mówi Andrzej Szumowski, Prezes Stowarzyszenia Polska Wódka. – Zaproszeni przez nas goście, w niezwykle ciekawy sposób, przybliżają nam jej tajniki i podkreślają wyjątkowość polskiego stołu, wskazując na zmiany jakie na nim zachodziły w naszych dziejach czy to w sposobie serwowania dań, czy też podawania alkoholi.

Eksperci w fascynujący sposób przedstawiają złożoność polskiej kuchni, która ma w sobie pierwiastki starosłowiańskie oraz żydowskie i różni się w zależności od regionu. Przywołują też historyczne przepisy na potrawy oraz trunki. Historycy i kulturoznawcy opowiadają również o znanych nam tradycjach, takich jak wieczerza wigilijna czy wznoszenie toastów Polską Wódką, o których, wbrew pozorom, wiemy niewiele. Jedną z kwestii, nad którą zastanawiają się goście podcastu jest pytanie o prawdziwie polskie danie. Czy takie istnieje? A może jest ich wiele?

Długoletnia tradycja i synonim jakości

Wątkiem, który poruszają goście podcastu, jest także Polska Wódka i jej miejsce w tradycji kulinarnej naszego kraju. Eksperci podkreślają związki tego trunku z kulturą szlachecką i biesiadami, a także wskazują na długoletni zwyczaj produkcji nalewek z polskich owoców, który jest żywy także obecnie.

–  Polska Wódka idealnie wpisuje się w polską historię i tradycję. Towarzyszy nam ona od wieków podczas ważnych uroczystości – mówi Elżbieta Kwiecińska-Prysłopska, Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Polska Wódka. – Chcemy, aby odbiorcy naszego podcastu dowiedzieli się, że Polska Wódka, Chronione Oznaczenie Geograficzne to integralna część naszej kultury kulinarnej i polskiego stołu – dodaje.

Podcast „Rozmowy o Polskim Stole” to propozycja dla wszystkich wielbicieli historii i polskiej kultury, ale także dla tych, których interesują kulinaria – nasze narodowe potrawy i napoje. Zapraszamy do jego wysłuchania.

„Rozmowy o Polskim Stole” znajdziecie Państwo tutaj:

https://open.spotify.com/show/7l8vCZ4CXfB757vLvBWFpf

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy9jZTU3MDc1MC9wb2RjYXN0L3Jzcw

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron