Kupuj eko i dbaj o planetę
Nie tylko segregacja śmieci, jazda hybrydą czy całkowita zamiana samochodu na rower jest dobra dla naszej planety. Do spowolnienia negatywnych zmian przyczynia się także produkcja żywności ekologicznej, a co za tym idzie – również jej zakup. Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi, który przypada 22 kwietnia, Polska Izba Żywności Ekologicznej przygotowała Zielony Tydzień. Kampania podkreśla, że warto kupować żywność ekologiczną dla planety. W ramach Zielonego Tygodnia 17-23 kwietnia jest dostępna w atrakcyjnych, promocyjnych cenach.
Jak pokazują badania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, coraz więcej osób sprawdza, czy żywność, którą kupuje, jest eko – aż 74,3% respondentów robi to zawsze lub zazwyczaj. Polacy kupują bioprodukty dlatego, że są one „lepszej jakości”, „smakują lepiej”, „są lepsze dla zdrowia”, a także „są produkowane lepszymi dla środowiska metodami”. I właśnie na ten ostatni aspekt zwraca uwagę Polska Izba Żywności Ekologicznej w ramach akcji Zielony Tydzień, która właśnie się rozpoczęła.
10 powodów, dla którego rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi
– Rolnictwo konwencjonalne to sposób produkcji, który nastawiony jest na ilość. Całkiem przeciwnie niż rolnictwo ekologiczne – tutaj liczy się jakość. Jak pokazują nasze badania, blisko 91% Polek i Polaków kupuje produkty ekologiczne, ponieważ są one wytwarzane lepszymi dla środowiska metodami niż produkty nieekologiczne – mówi Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. – Dlaczego jednak rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla Ziemi? Wyjaśniamy to w naszym najnowszym filmie i podajemy aż 10 powodów, dla których warto jeść eko.
Rolnictwo ekologiczne nie zanieczyszcza środowiska chemicznymi środkami ochrony roślin, emituje znacznie mniej gazów cieplarnianych, dba o dobrostan zwierząt czy rezygnuje z przemysłowych nawozów azotowych – to niektóre z powodów, dla których warto kupować ekoprodukty. Wszystkie 10 powodów można poznać w filmie wyprodukowanym przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej: https://www.youtube.com/watch?v=M6xPnavvlnQ
Kupuj eko i dbaj o planetę!
W dniach 17-23 kwietnia w promocyjnych cenach każdy będzie mógł kupić coś dla siebie. Producenci bio oferują blisko ćwierć tysiąca produktów. Wśród nich te najbardziej kojarzące się z ekologicznym rolnictwem: świeże warzywa i owoce oraz ich różnorodne przetwory. Do wyboru są mrożone wersje, soczyste soki owocowe, ale też kiszonki, takie jak kapusta kiszona i ogórki konserwowe. Oleje – np. kokosowy i jabłkowy, produkty mleczne i zbożowe – mąki, makarony, kasze, ciastka, chleby tworzone na zamówienie. Dostępne są także niecodzienne produkty lub niecodzienne wersje znanych artykułów: ekologiczne słodycze, np. sezamki czy kulki mango w czekoladzie. Na udany wieczór – wina, na przyjemny poranek: kawy. Oprócz możliwości posmakowania różnorodnej żywności, jest również możliwość nabycia preparatów probiotycznych oraz kosmetyków, np. dezodorantów oraz przyborów do makijażu
Na stronie www.jemyeko.com/zielony-tydzien/ można znaleźć listę zarówno sklepów, jak i produktów, uporządkowanych według ich producentów.
Zielony Tydzień jest finansowany przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.