Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Znamy datę konkursu „Czas na rybę!”

VI edycja Ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę! odbędzie się 6 i 7 października, na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

W piątek 6 października gotować będą uczniowie szkół gastronomicznych, a w sobotę 7 najlepszą potrawę z karpia przygotowywać będą Szefowie Kuchni z całej Polski. Niebawem zostanie opublikowany regulamin konkursu i produkty dodatkowe.

Miejsce, pora i główny produkt konkursu są nieprzypadkowe, bowiem w październiku rozpoczynają się odłowy karpia. W Niemodlinie mieści się największe na Opolszczyźnie Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych, które sąsiaduje z Zamkiem Książęcym. Jego historyczni włodarze od wieków czerpali zyski z hodowli tej ryby, a tradycje rybackie w tym regionie zostały zapoczątkowane już w XV wieku przez zakon Cystersów. Nic dziwnego, że karp niemodliński został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za produkt tradycyjny. Opolszczyzna jest natomiast jednym z największych producentów karpia w Polsce (ponad 10% rocznej produkcji). Konkurs jest najważniejszym elementem Wojewódzkiego Święta Karpia, dużej imprezy plenerowej promującej regionalny produkt.

Aktualności

RUSZYŁY ZGŁOSZENIA DO TROPHÉE MILLE POLAND 2024

22 października w CHEFS ATELIER – siedzibie Chefs Culinar Polska w Wiskitkach odbędą się polskie eliminacje międzynarodowego konkursu kulinarno-cukierniczego dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland

Czas na rybę! Znamy skład jury

Znamy skład Jury oceniającego konkursowe potrawy z karpiem w roli głównej, podczas tegorocznej edycji Konkursu “Czas na rybę!”. Tak jak zapowiadano, będzie profesjonalnie, obiektywnie i

Grzybobranie dla gastronomii

Po raz szósty spotkamy się na ,,Grzybobraniu dla Gastronomii”, tym razem w Villa Leśne Ustronie na Pomorzu! Organizatorem imprezy, która odbędzie się w dniach 22-23

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron