Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 4-5/2023

Nowy numer „PG” 4-5/2023

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

4 PRAWO

Adriana Lotolc

Trudne sytuacje

6 TARGI

Dobry start GASTROTARGÓW SMAKKi

10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Źródła fluoru w diecie

18 GASTRONOMICZNY BIZNES

Marcin Pietraszek

Gdy klient dostaje rabat…

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Zasady diety planetarnej

24 RESTAURACJE

L’Osteria w Polsce

26 PATRONATY

XVI Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej

Arte Culinaria Italiana 2023

32 HOTELE

Arletta Kowalik

Potrzeby gości hotelowych

39 COCKTAIL BAR

Polskie wina górą!

Drodzy Czytelnicy!

Za nami wyjątkowo intensywny marzec, w którym nie zabrakło okazji do spotkań całej branży HoReCa. Bardzo dziękujemy za wszystkie miłe rozmowy podczas GASTROTARGÓW SMAKKi i EuroGastro. Zapraszamy do lektury obszernej relacji z obu tych wydarzeń. Niecały miesiąc później odbyły się dedykowane branży spożywczej targi WorldFood Poland, których podsumowanie również można znaleźć w tym numerze.

Wiosenną informacją, która w marcu jak jaskółka obiegła lotem błyskawicy branżę HoReCa, okazała się wiadomość o podpisaniu porozumienia między Polską Organizacją Turystyczną a przewodnikiem Michelin. W wyniku tej umowy polskie miasta znajdą się w znanym na całym świecie przewodniku. W pierwszej kolejności promocją objęte zostaną Warszawa, Kraków i Poznań oraz ich okolice. Gratulujemy i mamy nadzieję, że przyczyni się to do podniesienia poziomu usług gastronomicznych, większego wyszkolenia kadry oraz do rozwoju turystyki kulinarnej. Więcej informacji na ten temat na str. 3.

W tym wydaniu czeka Państwa tradycyjnie już spora dawka wiedzy. Gorąco polecamy artykuł naukowy Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Zasady diety planetarnej”, który przybliża ideę tego systemu żywienia, bazującego na żywności pochodzenia roślinnego. W czasach zmian klimatycznych dieta planetarna, która ogranicza emisję gazów cieplarnianych wydaje się być niezbędna do poprawy bezpieczeństwa żywnościo­wego i ochrony środowiska. Dania roślinne spotykamy już w coraz większej ilości restauracji. Goście, jak i restauratorzy, stają się coraz bardziej świadomi i podejmują zachowania zgodne z zasadami zrównoważonej konsumpcji.

Drugim artykułem naukowym, na który warto zwrócić uwagę w tym wydaniu, jest publikacja Doroty Czerwińskiej „Źródła fluoru w diecie”. Autorka opisuje rolę tego składnika mineralnego w organizmie człowieka. Z artykułu dowiemy się jak dużo fluoru zawierają różne gatunki herbaty oraz niektóre wody mineralne i źródlane. Autorka daje też praktyczne rady w jaki sposób  zaparzać herbatę, aby uniknąć wytworzenia się zbyt dużej ilości fluoru, ponieważ zbyt duża ilość tego pierwiastka jest szkodliwa. Zachęcamy do zapoznania się z tym ciekawym artykułem.

W trzecim z artykułów naukowych w tym wydaniu, Arletta Kowalik, specjalista zarządzania i marketingu w hotelarstwie, dogłębnie przeanalizowała potrzeby gości hotelowych, w tym również w zależności od motywu podróży. To ważne, jeśli chce się wiedzieć, w jaki sposób utrzymać istniejących klientów i przyciągnąć nowych. Polecamy tę edukacyjną lekturę, którą można przeczytać na str. 32-35 „Potrzeby gości hotelowych”.

W wydaniu nie mogło zabraknąć stałego działu „Prawo”. Autorka, adwokat Adriana Lotolc, tym razem analizuje trudne sytuacje związane z obsługą klienta. W restauracji nieraz pojawia się gość, który jest niezadowolony i np. chce złożyć skargę, agresywnie się zachowuje lub jest pod wpływem alkoholu. Autorka artykułu daje praktyczne rady, w jaki sposób zgodnie z prawem zachować się wobec takiej osoby. Odmowa obsługi nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ można potem ponieść dotkliwe konsekwencje. Wielu restauratorów zastanawia się też, czy np. istnieją przepisy zabraniające wejścia do lokalu z psem czy innym pupilem. Co z kolei z psem przewodnikiem? Lektura artykułu na str. 45 przyniesie odpowiedzi na powyższe pytania.

Na koniec przypominamy, że ruszyła już krajowa selekcja do konkursu Bocuse d’Or Poland 2023 (więcej informacji na ten temat na str. 15). Zgłoszenia należy nadesłać do 31 maja. Zapraszamy!

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron