Do 15 września można nadsyłać swoje zgłoszenia do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” na najlepszą potrawę z karpia. Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w malowniczej scenerii Zamku Książęcego w Niemodlinie. W tym roku konkurs zaplanowany jest na 6 i 7 października.
W piątek, 6 października, rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast sobota będzie dniem zmagań profesjonalnych kucharzy. Jest o co walczyć, ponieważ konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski, kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy Fine Dine lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).
Nagrody
Dla zwycięzców w konkursie uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.
Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.
Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/ Zapraszamy!
Organizatorami konkursu są od 2018 roku: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od ubiegłego roku w organizację włączyła się organizacja producentów Polski Karp S.A. oraz firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge, właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.