Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Obywatelski projekt ustawy „Jednolita stawka sprzedażowa – 5% VAT w Gastronomii”

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy „Jednolita stawka sprzedażowa – 5% VAT w Gastronomii”.

Celem zmiany ustawy jest obniżenie cen na produkty i usługi gastronomiczne, podniesienie wynagrodzeń pracowników oraz poprawienie płynności finansowej branży, która dalej znajduje się w kryzysie. Projekt nie zakłada zmiany stawek VAT na alkohole w gastronomii.

IGGP uruchomiła Procedurę ustawową. Powołany został 15 osobowy Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Projektu Ustawy, który uruchomił zbiórkę 1000 podpisów pod poparciem dla Komitetu wśród polskich restauratorów. Zgłosiły się już pierwsze lokale gastronomiczne, które zbierają podpisy. Po zebraniu wymaganej ustawowo ilości podpisów Komitet zgłosi się do Marszałka Sejmu.

WAŻNE LINKI

Zgłoszenia lokali gastronomicznych do zbiórki można dokonać pod linkiem:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfElFPxLNT5ushthlsqtrnVad9EdTruFDe2X7IR-RstZ544xg/viewform

Więcej informacji na temat samej zbiórki:

https://iggp.pl/5-vat/informacja-ogolna

fot.freepik.com

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron