Nowy numer „PG” 11-12/2023
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy
4 PRAWO
Adriana Lotolc
Jednoosobowa działalność a spółka
8 KONKURSY
Zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2023
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Żywność źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Niezbędne tłuszcze
14 FELIETON
Jarosław Uściński
15 KONKURSY
Polak zwycięzcą Chefs en Or!
16 TARGI
30 lat targów HORECA® i ENOEXPO®
19 PRZEDSTAWIAMY
Niezapomniana gala jubileuszowa: Winterhalter świętuje 25 lat w Polsce
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Polska kuchnia regionalna – kuchnia Mazowsza i Kurpiów
32 HOTELE
Arletta Kowalik
Służba pięter
34 KORESPONDENCJA Z CHORWACJI
A. W.
Bikini kontra świecidełka
Święta 2023
36 COCKTAIL BAR
Etykiety win przejdą lifting
Drodzy Czytelnicy!
Ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok grudzień to bardzo intensywny czas dla wszystkich pracowników branży gastronomicznej. Bardzo pracowicie spędza ten miesiąc również nasza Kadra Narodowa na Olimpiadę Kulinarną w Stuttgarcie, która odbędzie się w dniach 2-7 lutego 2024 r.
O tym jak wyglądają przygotowania do startu w tak prestiżowym konkursie i jak wiele trzeba temu poświęcić pisze na str. 14 Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Jarosław Uściński. A my gorąco zachęcamy do kibicowania naszej Drużynie i śledzenia ich profilu w social mediach!
W ostatnim w tym roku wydaniu „PG” nie zabraknie fachowej wiedzy. Dorota Czerwińska w artykule naukowym „Niezbędne tłuszcze” przedstawiła najważniejsze dla człowieka funkcje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 oraz ich walory prozdrowotne. Autorka omówiła też występowanie tych kwasów tłuszczowych w żywności. Polecamy uwadze tę bardzo edukacyjną lekturę.
Z kolei Ewa Czarniecka-Skubina kontynuuje cykl „Polska kuchnia regionalna” i w tym numerze prezentuje kuchnię Mazowsza i Kurpiów w szerokim kontekście kulturowym. Wiele z tradycyjnych dań i napojów w tych regionach jest nadal spożywanych, stanowiąc wizytówkę regionu. Gorąco polecamy tę pasjonującą i również edukacyjną lekturę.
Natomiast w dziale prawnym Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, przyjrzała się uważniej formom prowadzenia działalności gastronomicznej. Jednoosobowa działalność gospodarcza, a może spółka cywilna czy prawa handlowego? Co jest bardziej opłacalne w dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy szukają oszczędności? Po odpowiedź zapraszamy na stronę 4.
Kolejnym artykułem, przy którym warto się zatrzymać jest „Bikini kontra świecidełka”. Autorka, nasza stała korespondentka z Holandii – Anna Wytrykus, zdradza, jak przebiegają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia w kraju wiatraków i jaką ofertę ma lokalna gastronomia na ten wyjątkowy czas.
Zapraszamy również do zapoznania się z relacjami z wydarzeń branżowych, w które obfitowała tegoroczna jesień – Kongresu Szefów Kuchni, konkursu Chefs en Or, Tygodnia Kuchni Polskiej, konferencji MADE FOR Restaurant i targów HoReCa w Krakowie. „PG” sprawował patronat medialny nad większością z w/w wydarzeń.
Tradycyjnie w grudniu przypominamy o prenumeracie naszego pisma na kolejny rok. Jak już awizowaliśmy w poprzednim numerze, od 1.01.2024 roku „PG” stanie się dwumiesięcznikiem, więc w ciągu roku pojawi się 6 wydań pisma. Zachęcamy Państwa do prenumeraty „PG” na 2024 r. w tej nowej formule. Potrzebne informacje znajdą Państwo w ulotce dołączonej do tego numeru oraz na naszej stronie internetowej. Przy okazji zachęcamy do częstych odwiedzin naszego serwisu, gdzie publikowane są przydatne i ciekawe informacje dla branży HoReCa.
Składamy Państwu najlepsze życzenia zdrowych, spokojnych i miłych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Oby był lepszy niż poprzedni.
Miłej lektury!
Redakcja