Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Olimpijskie medale dla Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy

W środę, 7 lutego zakończyła się Olimpiada Kulinarna IKA 2024, największy i najstarszy międzynarodowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się co 4 lata w Stuttgarcie. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, powołana przez OSSKiC, wróciła do kraju z imponującym dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali, zdobywając uznanie we wszystkich konkurencjach, w których startowała. Sponsorem polskiej kadry jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa, a miejscem treningów i przygotowań do Olimpiady był Instytut Kulinarny Transgourmet.

Gospodarzem tegorocznej edycji Olimpiady Kulinarnej IKA było Niemieckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni (VKD), a wydarzenie zgromadziło ponad 2000 szefów kuchni z kilkudziesięciu krajów. Reprezentacja Polski, pod przewodnictwem kapitana drużyny i eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet Bartosza Petera oraz managera Sebastiana Krauzowicza, zdobyła dwa srebrne medale w kategoriach – Restaurant of Nations (przygotowanie trzech dań dla ponad 100 gości) oraz Chef’s Table (sporządzenie od podstaw rozbudowanego menu dla 12 osób). Warto podkreślić, że obie konkurencje są niezwykle wymagające i aby sprostać zadaniu trzeba zaprezentować umiejętności na najwyższym, światowym poziomie!

Nasi reprezentanci zaserwowali na przekąskę troć fiordową z farszem rakowym i sosem holenderskim, crémeux z kalarepy, ogórka marynowanego z sezamem oraz kalarepę a la Polonez z chrzanem i cytryną. Danie główne zaś składało się z gotowanej piersi z kurczaka z sosem supreme z chrupiącym crunchem, terriny z kurczaka z wątróbką i grzybami portobello. Na deser podano mus waniliowy z jagodami, pate choux z kremem sosnowym i konfiturą z jagód, oraz lody jogurtowe aromatyzowane kozim serem i orzechami laskowymi.

Wszystkie dania zostały przygotowane ze składników, które na co dzień są dostępne w Transgourmet i Selgros. – Jesteśmy dumni z naszego osiągnięcia! Trzy medale zdobyte dla Polski w tak prestiżowych zawodach to wielki powód do radości dla wszystkich członków kadry. Jako kapitan chce podziękować wszystkim za ogromne zaangażowanie tu na miejscu w Stuttgarcie i w trakcie wielu miesięcy przygotowań w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Razem z naszymi partnerami tworzymy historię polskiej gastronomii, godnie reprezentując nasz kraj na arenie międzynarodowej – mówi Bartosz Peter, kapitan kadry i ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

Historycznym osiągnięciem może pochwalić się też Weronika Gurynow, reprezentantka Narodowej Kadry Polski Kucharzy Juniorów, która zdobyła złoty medal w kategorii Culinary Art. To nie pierwsze znaczące osiągnięcie Weroniki, która już wcześniej zaimponowała swoimi umiejętnościami, wygrywając w 2022 r. polską edycję organizowanego przez Transgourmet i Selgros konkursu Chefs en Or dla uczniów szkół gastronomicznych.

Kryteria oceny na Olimpiadzie Kulinarnej są bardzo szczegółowe. Jury ocenia nie tylko smak, konsystencję i jakość składników, ale też zastosowanie różnych technik, symetrię ułożenia, zapach oraz temperaturę dania i talerza.

Partnerami strategicznymi Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy są Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa. Marki od lat wspierają branżę gastronomiczną, biorąc aktywny udział w największych wydarzeniach kulinarnych, angażując się w rozwój zawodowy uczniów szkół gastronomicznych i kucharzy, a także ściśle współpracując z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierników. Przygotowując się do Olimpiady w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, reprezentanci Polski mieli możliwość skorzystania ze sprzętu najnowszej generacji oraz wysokiej jakości produktów znajdujących się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

Fot. mat. prasowe

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron