Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu reprezentowany przez Panią Dyrektor mgr Ewę Nowicką, od przeszło pięćdziesięciu lat kształci przyszłe kadry dla przemysłu spożywczego. Nauka przedmiotów teoretycznych była w szkole zawsze ściśle związana z praktycznym przygotowaniem do zawodu. Kształcenie praktyczne odbywało się w największych poznańskich zakładach spożywczych oraz w warsztatach rzemieślniczych. Współpraca z przedsiębiorstwami branży spożywczej oraz realizacja perspektywicznych planów rozwoju szkoły pozwoliły na jej rozbudowę, a w 2001 roku na powiększenie placówki o zespół pracowni do szkolenia praktycznego.
Doświadczenie i powstała baza materialna umożliwiły szkole organizację wielu konkursów na szczeblu ogólnopolskim. W poznańskiej szkole odbywają się: Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności, Ogólnopolski Turniej Piekarski, Ogólnopolski Turniej Cukierniczy oraz Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa.
Organizacja trzech ostatnich wymienionych turniejów odbywa się przy współpracy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Pomoc grupy zaprzyjaźnionych ze szkołą przedsiębiorców branży spożywczej z terenu Wielkopolski pozwala na sprawne przeprowadzenie zmagań najlepszych uczniów w kraju.
W dniach 18 i 19 kwietnia 2013 roku odbędzie się XV Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa.
Uczniowie z różnych stron kraju zostaną poddani sprawdzianowi i ocenie podczas pracy przy nadziewarce, rozpoznawania rodzajów i klas mięsa (drobiowego, wieprzowego i wołowego), rozróżniania podrobów, osłonek i przypraw. Do zadań uczestników należeć będzie także dobór odpowiedniego stroju dla pracowników zatrudnionych na różnych stanowiskach. Na zakończenie, uczniowie będą musieli popisać się swymi talentami w układaniu i dekorowaniu wędlin na paterach.
Organizatorzy wraz ze sponsorami, jak co roku, zadbają, o to, aby najlepsi uczniowie otrzymali ciekawe nagrody, a ich macierzyste zakłady i szkoły, puchary oraz dyplomy.
Szczegółowe informacje dotyczące regulaminu, zadań praktycznych i zakresu wiedzy teoretycznej znajdują się na stronach internetowych szkoły www.zsps.poznan.pl oraz pod numerem telefonu (61) 820 00 91.
Serdecznie zapraszamy do udziału w XV Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa.
Kontakt z Sekretarzem Turnieju
mgr inż. Tomasz Borowy (tel. 608 360 032)