Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2012 BY KINGA PIENIŃSKA – RESTAURACJA TAMKA 43 – najlepszą restauracją w Polsce w 2012 roku

W HOTELU INTERCONTINENTAL – w Warszawie zakończyła się II edycja całorocznej Akcja Rekomendacji najlepszych polskich restauracji. Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę. Dobra kuchnia musi wpływać na nasze emocje: poprawiać nastrój, wzruszać, a nawet rozśmieszać.

Poland 100 Best Restaurants to pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem oceniane przez konsumentów na podstawie ankiet przez co ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków gastronomicznych. Jury dokonuje jedynie końcowej weryfikacji rekomendowanych restauracji. Łącznie ankieterzy  odwiedzili blisko 500 restauracji dostarczając ponad 11 000 ankiet. 100 najlepszych znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2012.

Tegoroczny Finał  zdominowała restauracja TAMKA 43. Właściciel restauracji Paweł Kwiatkowski czterokrotnie odbierał główne nagrody. Tamce przypadł tytuł najlepszej restauracji w Polsce w 2012 roku, najlepszej restauracji tradycyjnej w Polsce, najlepszej restauracji tradycyjnej w woj. Mazowieckim oraz nagroda za najlepsze tasting menu w Polsce.

W najważniejszej kategoriinajlepsza restauracja w Polsce 2012 II miejsce ex aequo przypadło RESTAURACJI PLATTER BY KAROL OKRASA z Warszawy oraz RESTAURACJI ROMANTYCZNEJ HOTELU SPA DR IRENA ERIS ze Wzgórz Dylewskich a trzecie miejsce zajęła RESTAURACJA MERCATO HOTELU HILTON z Gdańska.

W kategorii NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE 2012 I MIEJSCE ex aequo zajęła RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA wraz z RESTAURACJĄ ROMANTYCZNĄ – HOTELU SPA DR IRENA ERIS ze WZGÓRZ DYLEWSKICH, drugie miejsce zajęła RESTAURACJA MERCATO HOTELU HILTON z Gdańska a trzecie RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA HOTELU KOSSAK z Krakowa.

RESTAURACJA PLATTER BY OKRASA została wyróżniona nagrodą „WYŚMIENITY SMAK” przez producenta wody mineralnej KINGA PIENIŃSKA nagrodę wręczyli Wice Prezes Zarządu Paweł Zieliński wraz z z-dyr. Handlowym ds. Horeca Małgorzatą Kaniewską. Restauracja TAMKA 43 otrzymała dodatkową nagrodę ufundowaną przez firmę Pernod Ricard Polska, którą wręczył Marketing Manager Michał Jaskulski.

WYNIKI:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2012

I MIEJSCE

TAMKA 43 – Warszawa

II MIEJSCE Ex aequo

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

oraz

RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE

III MIEJSCE

RESTAURACJA MERCATO W HOTELU HILTON Gdańsk

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W POLSCE 2012

I MIEJSCE Ex aequo

RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE

oraz

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

II MIEJSCE

RESTAURACJA MERCATO W HOTELU HILTON Gdańsk

III MIEJSCE

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W POLSCE 2012

I MIEJSCE

TAMKA 43 – Warszawa

II MIEJSCE

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa

III MIEJSCE

RESTAURACJA POD ANIOŁAMI – Kraków

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2012

I MIEJSCE

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica-Zdrój

II MIEJSCE

NORDOWI MOL – Puck

III MIEJSCE Ex aequo

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

oraz

JAKUBOWA IZBA – Ryki

NAJLEPSZA RESTAURACJA PAŁACOWA W POLSCE 2012 

I MIEJSCE

PAŁAC WIEKSZYCE

II MIEJSCE

PAŁAC ZDUNOWO – Załuski

III MIEJSCE

PAŁAC JUGOWICE – Jugowice

NAJLEPSZA RESTAURACJA W CENTRACH POBYTOWYCH EURO 2012 W POLSCE 

RESTAURACJA FC BARCELONA HOTELU REMES SPORT & SPA – Opalenica

UNIKALNE MENU OPARTE NA WOŁOWINIE HIGHLAND CATTLE BEEF 

SZKOCKIE RANCZO WELLNESS & SPA – Naruszewo

NAJLEPSZA RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM W POLSCE 2012 

RESTAURACJA VICTORIA W HOTELU WINDSOR PALACE – Serock

NAJLEPSZA RESTAURACJA W OBIEKCIE HISTORYCZNYM W POLSCE 2012 

Dwie równorzędne nagrody

RESTAURACJA HOTELU ZAMEK RYN – Ryn

oraz

RESTAURACJA ZAMEK LUBLINIEC – Lubliniec

NAJLEPSZE TASTING MENU W POLSCE 2012 

TAMKA 43 – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA ROSYJSKA W POLSCE

RESTAURACJA KUCHNIA ROSYJSKA – Gdańsk

NAJLEPSZE BISTRO W POLSCE

BISTRO KOS – Gdańsk

NAJLEPSZY ZAJAZD W POLSCE

ZAJAZD PIĘKNA GÓRA – Gołdap

NAJLEPSZA RESTAURACJA W PENSJONACIE W POLSCE 2012

Pensjonat Małopolanka & Spa – Krynica Zdrój

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W WOJ. MAŁOPOLSKIM

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. MAŁOPOLSKIM 2012

RESTAURACJA POD ANIOŁAMI – KRAKÓW

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W WOJ. MAZOWIECKIM

I MIEJSCE

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

II MIEJSCE

KSIĄŻĘCA W HOTELU HERMAN – Płock

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. MAZOWIECKIM 2012

I MIEJSCE

TAMKA 43 – Warszawa

II MIEJSCE

RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa

III MIEJSCE

RESTAURACJA DOM POLSKI – Warszawa

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W WOJ. POMORSKIM 2012

RESTAURACJA MERCATO W HOTELU HILTON Gdańsk

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. POMORSKIM 2012

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. DOLNOŚLĄSKIM 2012

Dwie równorzędne nagrody

RESTAURACJA POD FREDRĄ – WROCŁAW

KARCZMA LWOWSKA – WROCŁAW

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W WOJ. WARMIŃSKO – MAZURSKIM 2012

I MIEJSCE

RESTAURACJA ROMANTYCZNA – HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE

II MIEJSCE

RESTAURACJA HOTELU KRASICKI – Lidzbark Warmiński

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. ŚWIĘTOKRZYSKIM 2012

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

NAJLEPSZA RESTAURACJA TRADYCYJNA W WOJ. PODKARPACKIM 2012

RESTAURACJA C.K. MONARCHIA – Przemyśl

NAJLEPSZA RESTAURACJA HOTELOWA W WOJ. ZACHODNIOPOMORSKIM 2012

RESTAURACJA PARK HOTEL – Szczecin

www.poland100bestrestaurants.pl

Aktualności

Podsumowanie konferencji MADE FOR Restaurant

Edycja „New Generation” 21.06.2022, Sopot 21 czerwca w hotelu Radisson Blue odbyła się konferencja hybrydowa MADE FOR Restaurant, edycja New Generation.  Podczas wydarzenia prawdziwi rewolucjoniści

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron