20 Luty 2016 roku Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku
w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce.
Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących produkty włoskie.
Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Zwycięzcy konkursu, oprócz nagród finansowych i rzeczowych otrzymują medale z prawdziwych kruszców, zostają też nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski. Uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.
XI edycja konkursu zapowiada się równie interesująco.
W luksusowych wnętrzach współorganizatora imprezy – Fabryki Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, nad całością wydarzenia czuwał będzie szef kuchni Wiesław Bober.
W jury będą zasiadali szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów. Galę Dinner uświetni m.in. występ grupy muzycznej Stefana Terrazzino.
Podczas XI edycji tematem przewodnim jest przygotowanie dań zdrowej kuchni o charakterze kuchni włoskiej z odpowiednim wykorzystaniem naczyń kuchennych marki Philipiak Milano.
W konkursie wystąpi 12 ekip profesjonalnych kucharzy, którzy przygotują do oceny jury
dwa dania: makaron i danie główne. Odbędzie się także konkurs dla 9 finalistów konkursu dla amatorów, którzy zaprezentują włoskie danie z wykorzystaniem makaronu bezglutenowego.
Zwycięzcy konkursów otrzymają m.in. nagrody pieniężne, powlekane 24-karatowym złotem naczynia marki Philipiak Milano oraz wiele atrakcyjnych nagród rzeczowych i upominków od sponsorów.
Serdecznie zapraszam
Giancarlo Russo
Organizator
Załączniki: